Ostojić: Vodimo kontrolu radnog vremena u bolnicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas u Našicama da se po naputcima Državnog inspektorata u bolnicama vodi jasna evidencija radnoga vremena za mjesec listopad, za što su odgovorni šefovi odjela i klinika te ravnatelji bolnica.

Komentirajući, na upite novinara, najave sanacijske uprave pulske bolnice da će liječnicima u štrajku biti plaćeni samo hitni slučajevi koje su obrađivali, te hoće li se tako postupati u svim bolnicama, ministar Ostojić je kazao da se vodi jasna evidencija radnog vremena u listopadu.

Bilo je dosta pritužbi iz sindikata na sanacijske upravitelje, pa je Državni inspektorat, kao autonomno tijelo, zaključio da se mora voditi stroga evidencija radnoga vremena, inače se poslodavac može kazniti novčano od 60 do 100 tisuća kuna, rekao je ministar Ostojić.

Dodao je kako se evidencija radnog vremena provodi kontinuirano, za što su odgovorni šefovi odjela i klinika te ravnatelji bolnica te da se mora postupati sukladno zakonu. Ministar zdravlja Ostojić rekao je i da se danas nastavljaju pregovori sa sindikatima te kako se nada da će "ta priča uskoro biti završena, jer su svi zakonski uvjeti za prekid štrajka davno ispunjeni".

Štrajk liječnika u bolnicama, u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata, traje već više od mjesec dana. Na novinarski upit postoji li mogućnost uvođenja radne obveze, ako propadne i ova runda pregovora sa sindikatima Ostojić je kazao kako se o tome ne razmišlja i da je štrajk u demokraciji legitimno pravo, ali da se sukladno tome i vodi evidencija o radnome vremenu.

Ne treba raditi popise štrajkaša, ali se mora voditi evidencija o tome tko i koliko konzumira svoje obaveze iz ugovora o radu, rekao je Ostojić izrazivši uvjerenje da će sporazum sa sindikatima biti potpisan za nekoliko dana. Ministar zdravlja Ostojić danas je u našičkoj Općoj županijskoj bolnici otvorio Objedinjeni hitni bolnički prijem, u čije je uređenje i opremanje Ministarstvo zdravlja uložilo 4,2 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter