Ostojić: Vlada inzistira na izgradnji nove bolnice

Inzistiramo na novoj pulskoj bolnici, Rajko Ostojić (N. LAZAREVIĆ)
Inzistiramo na novoj pulskoj bolnici, Rajko Ostojić (N. LAZAREVIĆ)

Godinama smo govorili da su Opća bolnica u Puli i riječki KBC dvije ključne bolnice koje su trpjele desetljećima i definitivno bile u inferiornom položaju. Sada je vrijeme da se to promijeni.

Što se tiče nove pulske bolnice Vlada je dala jamstvo za prvi dio kredita, a drugi dio kredita ide preko HBOR-a odnosno Europske investicijske banke, kojoj je Istarska županija prije sedam dana isporučila posljednji formalni papir.

Vlada je otvorena, dapače inzistira da izvršimo taj plan, da napravimo novu bolnicu u Puli, a zasad imamo dobru povratnu informaciju od EIB-a da su voljni preko HBOR-a financirati ostatak, kaže ministar Ostojić.

Hitnim prijemom u bolnici na Verudi rješavamo samo mali dio problema, jer za neke hitne slučajeve i hospitalizacije mora se organizirati transport na drugu lokaciju. To je ono što je loše, jer bolnice 21. stoljeća su pod jednim krovom i sastoje se od hitnog bolničkog prijema, akutnog dijela, dnevne bolnice i hospicija. Ne dvojim da ćemo zajedno s Istarskom županijom jedan dio bolničkih kapaciteta iskoristiti i za otvaranje palijativnog odjela, što Istri nedostaje. Inzistiramo na novoj bolnici.

Može li se govoriti o rokovima?
Povratnu informaciju od EIB-a trebali smo dobiti do konca rujna, a dobili smo u listopadu. Tražili su još taj jedan papir i župan je organizirao brzu sjednicu Županijske skupštine. To je bio posljednji formalni uvjet da bi se išlo u daljnju proceduru.

Koncem siječnja ili početkom veljače imat ćemo definitivnu odluku EIB-a, za koju očekujem da će biti pozitivna. Na radnom sastanku sa županom Flegom dogovorili smo da on ima otvorene ruke da krene u pripremu javnog natječaja za izvođača radova.

Kako teče sanacija bolnica? Što Ministarstvo planira s Općom bolnicom u Puli, koja je uz šibensku i dubrovačku posljednja ušla u sanacijski program?
Sanacija ide jako dobro. Tijekom prosinca očekujemo master plan bolnica s implementacijom sljedeće godine. Neće se to puno odraziti na Pulu i Istarsku županiju jer imate samo jednu bolnicu, ali u drugim hrvatskim regijama, gdje imamo bolnice na udaljenosti 15 do 30 kilometara, s tim master planom doći će do gašenja nekih djelatnosti. Ali, sve isključivo radi povećanja učinkovitosti zdravstvene zaštite. Mi liječnici, osim znanja, moramo imati određen broj vještina, određen broj operacija, i taj je master plan, koji je u završnoj doradi, rađen na osnovu dobrih europskih i svjetskih iskustava.

Pulska bolnica godinama je bila inferiorna zbog malog limita koji odobrava HZZO i smatram da ćemo dogodine novim načinom financiranja omogućiti pravedniju raspodjelu tog kolača što se tiče bolničkog zdravstvenog sustava. (D. PALIBRK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter