Ostojic: Uvest cemo reda u kombinirani rad lijecnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojic izjavio je da je u zadnjih osam godina radio tko hoce i kako hoce, odgovarajuci na novinarsko pitanje o kombiniranom radu lijecnika u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, te naglasio kako ce se tu sada uvesti reda.

Podsjetio je da se u zadnjih 15 godina sedam puta mijenjao zakon po tom pitanju. "Od 1995. je to bilo dozvoljeno samo za sveucilišne profesore, a dok sam bio zamjenik ministrice zdravlja to smo ukinuli i moglo se raditi ili javno ili privatno", rekao je i dodao da postoji sustav da se može raditi dopunski, popodne i vikendom, kad se ispuni kvota u bolnici.

Na pitanje novinara o pušenju u restoranima te jesmo li blizu "austrijskom modelu" gdje je to dozvoljeno uz dobru ventilaciju, ministar Rajko Ostojic je odgovorio da i kao lijecnik i kao sveucilišni nastavnik ima jasno stajalište o pušenju - da je ekstremno štetno i da dovodi do niza kronicnih nezaraznih bolesti i do 15-ak karcinoma.

"Pušenje je štetno i sadašnji ce se zakon poštovati u potpunosti. Dapace, ministarstvo zdravlja je posljednjih tjedana poslalo niz dodatnih sanitarnih inspekcija", rekao je Ostojic i naglasio da ce o svim daljnjim eventualnim promjenama odluciti Vlada dodajuci da to za sada nije bio prioritet ni koordinacije, niti strucnih radnih skupina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter