Ostojić: U šest bolnica liste čekanja povećane za 30%

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog štrajka bolničkih liječnika, koji traje 42 dana, liste čekanja u hrvatskim bolnicama prosječno su povećane 22 posto, dok u šest bolnica, u kojima postoje "uska grla", to povećanje iznosi oko 30 posto, potvrdio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić.

U pojedinim bolnicama utvrđena su "uska grla", a nakon završetka štrajka, pristupit će se akcijskom planu smanjivanja listi čekanja što bi moglo potrajati između šest i devet mjeseci, izjavio je Ostojić novinarima upitan za situaciju u hrvatskim bolnicama u kojima se štrajk nastavlja do potpisivanja novog kolektivnog ugovora u zdravstvu.

Ostojić je uvjeren da će kolektivni pregovori Ministarstva sa zdravstvenim sindikatima završiti ovoga tjedna, nakon čega bi novi kolektivni ugovor trebao biti potpisan i štrajk završiti.

Upitan kakva se poruka šalje mladim liječnicima zbog postojećeg stanja u zdravstvu, odgovorio je kako im je poruka poslana prošloga tjedna kada je objavljeno da će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje financirati pripravnički staž za 503 doktora medicine, za što će se izdvojiti oko 14,3 milijuna kuna.

"Više nemamo nijednog mladog liječnika na burzi, svi su dobili staž", rekao je ministar koji je najavio sastanak s mladim liječnicima za 15-ak dana kada će im se, kaže, detaljno izložiti planovi Ministarstva. Istaknuo je i da je plan specijalizacija odobren prije 10 dana te da su i bolnice time jako zadovoljne.

"U liječnike i sestre hrvatsko je društvo puno uložilo i naš je primarni interes zadržati ih u zemlji", poručio je Ostojić.

Ministar je danas u Klinici za traumatologiju obišao pacijenticu kojoj je, prvi put u Hrvatskoj i regiji, ugrađen personalizirani implatant zdjelice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter