Ostojic: U prvom polugodištu 5-postotni rast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U hrvatskom turizmu u prvih šest mjeseci zabilježeni su nešto bolji fizicki rezultati od ocekivanih i to s 5,2 posto više dolazaka i 5 posto više nocenja na Jadranu i u Zagrebu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali to je tek uvod u ono što turizam ocekuje te stoga treba koncentrirano raditi do kraja godine kako bi dolazaka i nocenja bilo bar kao lani, a ukupni financijski primitak od turizma 3 do 5 posto viši, porucio je danas ministar turizma Veljko Ostojic na konferenciji za novinare.

Spomenuti porasti dolazaka i nocenja na Jadranu i u Zagrebu u prvih šest mjeseci ove godine rezultat su gotovo 3,6 milijuna turistickih dolazaka i 14,7 milijuna nocenja, od cega su glavninu ostvarili strani turisti. Njih je došlo gotovo 3 milijuna ili 7,6 posto više, dok su porast od 7 posto ostvarili s 13 milijuna nocenja.

Domaci su turisti, sukladno padu standarda i opcoj gospodarskoj situaciji, zabilježili minuse od 5,5 posto s 584,5 tisuca dolazaka i minus od 7,3 posto s 1,7 milijuna nocenja.

Komentirajuci taj pad, ministar je kazao da ne vjeruje da bi tome pomogla neka posebna kampanja za domace tržište, koje ove godine i nije bilo. Misli da ce se ti minusi donekle 'istopiti' tijekom ljeta i jeseni, ali opet bez prevelikih ocekivanja jer ljudi se u krizi odricu odmora.

Ukupno gledano, smatra da možemo biti optimisti i ocekivati dobru turisticku godinu, jer je Hrvatska s vecine emitivnih turistickih tržišta u šet mjeseci zabilježila plus, a posebno veseli da je iz Njemacke ostvareno po 9 posto više dolazaka i nocenja.

Poraste dolazaka bilježe se i iz Austrije i Slovenije (po 6 posto), Ceške (18 posto), Nizozemske (22 posto). Za pad dolazaka iz Italije od 7 posto, Veljko Ostojic je kazao kako je ocekivan i puno manji od najavljenog pada od 24 posto ukupnih putovanja Talijana ove godine po svijetu.

Po jadranskim županijama sve su u prvih šest mjeseci imale porast dolazaka i nocenja (osim Šibensko-kninske u dolascima), pri cemu je Ostojic izdvojio 13 i 15 posto više dolazaka i nocenja u Dubrovacko-neretvanskoj županiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter