Ostojic: Trebamo postati investicijski atraktivniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- U pripremu turisticke sezone ove se godine ulazi s 1,5 milijardi kuna investicije. Nešto manje od 900 milijuna kuna ulaže privatan sektor. Investicije Arenaturista u Punta Verudelu i hotel Histriju u Puli te u hotel Medulin u Medulinu u visini od 25 milijuna eura predstavlja najvecu turisticku investiciju u Hrvatskoj ove godine.

Druga investicija po velicini u državi je obnova hotela Parentium Plave lagune u Porecu u visini od 22 milijuna eura, kazao je u utorak u Puli ministar turizma Veljko Ostojic, koji je bio u svom prvom službenom posjetu Istarskoj županiji u toj funkciji.

Službeni obilazak županije poceo je još u ponedjeljak odlaskom na smotru vina u Gracišce, a tog je dana obišao i objekte opatijskih Liburnija Riviera Hotela gdje je takoder pogledao najnovija ulaganja. Kaže da u Hrvatskoj ima sve znacajnijeg interesa za nove investicije te se sve više potencijalnih investitora raspituje o privatizaciji neprivatiziranih turistickih tvrtki.



Upravo je o tome, ali i novim mogucnostima investiranja u hrvatski turizam Ostojic za svog boravka na turistickim sajmovima u Münchenu i Berlinu proteklog mjeseca razgovarao s tamošnjim celnim ljudima turistickog sektora i državnih organa.

- Baš su me neki dan pitali mogu li garantirati da ce se privatizacija neprivatiziranih turistickih tvrtki završiti za dvije godine. Mislim da ce se, s obzirom na iskazani interes, to zaista i dogoditi. Ono što je nama ciniti je mijenjati zakonske propise i cijelu proceduru uciniti jednostavnijom, lakšom, transparentnijom i prihvatljivijom za investitore. Definitivno smo atraktivni kao destinacija, a cilj nam je da postanemo i investicijski atraktivniji jer je u konacnici sve to pitanje konkurentnosti sektora, kazao nam je Ostojic.

- Vec imamo investitore za privatizaciju nekih društava. Medutim, moramo mijenjati zakon o upravljaju državnom  imovinom i tu proceduru uciniti jednostavnijom, napraviti precice kojima ce se odluke moci donositi brzo. Najgore za cijeli sektor i za sve kompanije je da ostanu neprivatizirane. Izuzetak je ACI, jer ce on ici po posebnom modelu te ce sigurno biti tretirani drugacije, odgovorio je Ostojic na naše pitanje o potencijalnim interesentima za privatizaciju nekih tvrtki.



Dodao je i da ce poticanju investicijama svakako pripomoci i Strategija razvoja hrvatskog turizma koja bi trebala biti gotova do rujna ove godine.

Što se pak tice najnovijih investicija koje ce biti spremne vec za ovu sezonu u Istri - hotel Histria Park Plaza vec od 18. svibnja, Punta Verudela fazno nakon toga do pocetka špice sezone te hotel Parentium do kraja srpnja, Ostojic je imao samo rijeci hvale. Istaknuo je da su to investicije koje polažu puno na kvalitetu što je po njemu jedini kljuc uspjeha, te ce time podici i svoju cijenu.

Ostojic: Veseli me što ce Katarina-Monumenti dobiti investitora

- Vjerujem da ce ovog cetvrtka na Vladi biti odluceno o odabiru investitora za projekt Brijuni Rivijera prema prvom natjecaju. Time ce se otvoriti mogucnosti realizacije tog projekta. Ostale dvije lokacije su na natjecaju do 16. svibnja pa cemo tek vidjeti što ce biti s time.

Ako ishod ne bude onakav kakvom se nadamo, to je jasan signal da u cijeloj prici nešto treba mijenjati. Mislim da ce se eventualno nekim drugacijim elementima pokušati naci partner, kojih ima, a koji imaju svoj nacin videnja kako je te projekte moguce realizirati.

Mene veseli što ce Katarina-Monumenti dobiti investitora i što ce konacno lokacije koje su niz godina bile devastirane doci u funkciju, odgovorio je Ostojic na naše pitanje kada ce se znati je li Vlada prihvatila jedinu ponudu Danka Koncara za realizaciju dijela projekta Brijuni rivijere na pulskom priobalju. (Barbara BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter