Ostojić spreman na obnovu socijalnog dijaloga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas da je spreman za obnovu socijalnog dijaloga i pregovore sa sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu.

Na današnji poziv predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića da tijekom vikenda sjedne sa sindikalcima za pregovarački stol, Ostojić je ponovio da je uvijek otvoren za pregovore.

- Što se mene tiče, socijalni dijalog možemo nastaviti i tijekom vikenda, i tako ćemo postupiti, rekao je Ostojić. Socijalni dijalog može odmah prerasti u pregovore, kaže Ostojić, ali sukladno pozitivnim zakonskim propisima, sa sva tri reprezentativna sindikata koja djeluju u zdravstvenom sustavu.

- Uvjet za pregovore nastavak je socijalnog dijaloga, rekao je Ostojić te dodao da su jutros od trećeg sindikata - Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske - primili zamolbu da se pregovori o kolektivnom ugovoru nastave što je moguće prije.

- Ako kod sindikalnih čelnika postoji volja, sjednimo za stol i riješimo priču koja traje već dva i pol mjeseca, poručio je ministar sindikatima liječnika i medicinskih sestara, koji od srijede organiziraju štrajk u bolnicama.

- Inzistiram i molim da maksimalno dinamiziramo pregovore i da svakodnevno pregovaramo i potpišemo kolektivni ugovor sa sva tri sindikata, istaknuo je Ostojić te pozdravio dobru volju koju je danas, vezano uz nastavak pregovora, iskazao čelnik sindikata liječnika Ivica Babić.

- Visoko cijenimo stajalište dvaju sindikata da pristaju dati doprinos s obzirom na situaciju, a dijelimo i mišljenje da hrvatski zdravstveni sustav mora biti socijalan i temeljen na solidarnosti i pravednosti, kazao je Babić.

Na upit hoće li liječnicima i medicinskim sestrama biti plaćeno vrijeme provedeno u štrajku, odgovorio je da o tome odlučuje poslodavac, u ovom slučaju ravnateljstva bolnica, odnosno Vlada, te da će mediji o tome biti na vrijeme obaviješteni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter