Ostojić: Probleme mora rješavati lokalna zajednica

Ministar Ranko Ostojić te ravnatelj državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić
Ministar Ranko Ostojić te ravnatelj državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić

Danas je u policijskom odmorištu Valbandon održana peta konferencija hrvatske Platforme za smanjenje rizika od katastrofe čiju su važnost pred brojnim stručnim uzvanicima istaknuli ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić te ravnatelj državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić.

- Ponosni smo što je Hrvatska jedna od europskih zemalja koja već petu godinu organizira konferenciju na kojoj se raspravlja o smanjenju rizika od katastrofe, a obzirom da uključuje stručnjake iz svih sektora, ona je na vrlo visokoj razini, kazao je Perinić.

Posljednje dvije godine u projekt Platforme aktivno se uključio ministar Ostojić iskazujući zadovoljstvo radom i napretkom.

- Svi segmenti društva trebaju na visokoj razini promišljati kako bi se moglo adekvatno i pravovremeno reagirati. Pokazalo se da upravo na taj način možemo parirati sa sustavom i biti čak i bolji od drugih. Primjera radi, poplave u puno bogatijim zemljama odnijele su živote i načinile ogromnu štetu, a mi smo s istom rijekom i istim vodenim valom dobili bitku s minimalnim posljedicama. Bilježimo 60 posto manje požara nego lani, bili smo spremni pomoći drugim zemljama, slali smo kanadere u Portugal, no važno je istaknuti da lokalna zajednica ne čeka da im država rješava problem već da zajedničkim radom spriječimo katastrofu, tvrdi Ostojić.

Na novinarski upit što se u ovom segmentu promijenilo ulaskom Hrvatske u europsku uniju, potpredsjednik Vlade rekao je da Europa nije samo prilika za povlačenje novca iz europskih fondova, premda takve mogućnosti itekako postoje i koriste se, već da moramo biti svjesni da uz prava imamo i obaveze te da kao dio zajednice od 500 milijuna stanovnika moramo doprinijeti svojim udjelom, što i činimo. (K. TADIJIĆ, snimio M. ANGELINI)

ČITAJTE VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter