Ostojić pozvao sindikate na nastavak dijaloga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojić uputio je danas Hrvatskom liječničkom sindikatu i Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara-medicinskih tehničara poziv za nastavak socijalnog dijaloga, sutra u Ministarstvu zdravlja u 10 sati.

Osim poziva na sastanak čelnicima dvaju sindikata koji su u štrajku, Ostojić je "u očekivanju da će socijalni dijalog biti uspješan", također pozvao na nastavak pregovora o novom kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva predstavnike sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu. Pregovori su sazvani za srijedu, 25. rujna, u 10 sati u Ministarstvu zdravlja.

"Smatramo da je za konačni dogovor iznimno važna spremnost na kompromis svih strana u pregovorima, uz poštivanje Zakona o radu i Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje", piše u pozivu.

Ministarstvo u pozivu ističe da je uvjereno da Vlada i sindikati u zdravstvenom sustavu imaju isti cilj, a to je postizanje dogovora o granskom kolektivnom ugovoru, u kojemu će biti prepoznate specifičnosti svih struka u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

U tijeku je šesti dan štrajka u bolnicama, a sindikalni čelnici i dalje se žale na pritisak na štrajkaše.

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak rekla je Hini da se u jednoj ustanovi kod Zagreba štrajkašima prijetilo da im se neće platiti vrijeme u štrajku, iako uredno odrađuju poslove ugovorene s Ministarstvom.

Također je za pritiske optužila neke inspektore rada, koji su na poziv njezina sindikata obišli nekoliko ustanova. "Inspektori se dobrim dijelom ponašaju nekorektno, ne žele se legitimirati, postavljaju se kao isljednici i zastrašuju ljude", ustvrdila je Prašnjak.

Čelnik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić poručio je u razgovoru za Hinu da nastavka pregovora neće biti dok Ministarstvo "ne sankcionira one koji na najbrutalniji način lome štrajk". "Mi ne možemo nastaviti pregovore pod ovakvim okolnostima, dok pritisci ne prestanu i svi koji protuzakonito lome štrajk ne budu sankcionirani", rekao je Babić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter