Ostojic: Pozitivni rezultati stižu u rujnu ili kolovozu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja dr. sc. Rajko Ostojic u Pazin je na proširenoj sjednici Županijskog odbora SDP-a, kojoj su, uz clanove Županijskog odbora, prisustvovali predsjednici opcinskih organizacija i neki zdravstveni djelatnici, govorio o novinama u Vladinoj zdravstvenoj politici.

Sjednica je bila zatvorena za javnost, ali je ministar ipak rado odgovorio na nekoliko naših pitanja.

Pulska Opca bolnica završila je prošlu godinu s minusom od 23,2 milijuna kuna, obznanjeno je na ovotjednoj Županijskoj skupštini. Stoga ministru upucujemo pitanje namjerava li Ministarstvo povecati proracun pulske bolnice.

- Proracuni svih bolnica, pa i pulske, tijekom ove godine smanjeni su za cetiri posto. Upravo je u izradi master plan bolnickih kapaciteta na temelju kojeg ce se nekim djelatnostima, pa i nekim bolnicama, proracun povecati, a nekima možda i smanjiti. Dakle odgovor ce se znati tek za mjesec dana.

Ovih je dana aktualna rasprava o listama cekanja. Kada ocekujete rezultate vašeg plana?

- Prezentirali smo potpuno novi plan lista cekanja, dakle pored organizacijskih pitanja detektirali smo i napravili neophodan uvjet promjene, a to je odgovarajuca informaticka podrška. Moj prethodnik mi je ostavio, ali i priznao, dva velika problema.

To su Klinika za tumore u Zagrebu, koja nije radila 14 mjeseci, što smo riješili prije tri mjeseca, kao i dug za informatizaciju. Zbog duga je prošle godine propalo 40 milijuna kuna. Taj smo dug, odnosno taj prijepor, riješili prije pet dana i zbog toga lagano kasne i liste cekanja, koje ce rezultate dati tamo negdje u kolovozu, rujnu. Ali, treba reci da vec sada nema listi cekanja na žurne i hitne postupke.

Koliko pacijenata ne podiže nalaze s obavljenih pregleda, a koliko ih ne dode na pregled?

- To ovisi od bolnice do bolnice, a krece se od 15 do 30 posto pacijenata koji ne podignu nalaze. Takoder, to ovisi i o tomu radi li se o laboratorijskim, radiološkim ili mikrobiološkim nalazima. Oko 10 posto narucenih pacijenata ne dode na pregled.

Kakva je produktivnost Opce bolnice Pula u odnosu na ostale u Hrvatskoj?

- Pulska bolnica ima niz vrsnih sestara i lijecnika, ali i jako dobrih odjela, primjerice Odjel za unutrašnje bolesti. Njena je produktivnost u skladu s kategorizacijom.


Podijeli: Facebook Twiter