Ostojić: Poplavljeno 210 četvornih kilometara

Predsjednik Državnog stožera za spašavanje i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić (M. ANGELINI)
Predsjednik Državnog stožera za spašavanje i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić (M. ANGELINI)

Predsjednik Državnog stožera za spašavanje i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izvijestio je danas u Županji na izvanrednoj sjednici Vlade da je poplavljeno 210 četvornih kilometara i evakuirano oko 7.000 ljudi.

Najteže je stanje u Gunji, Strošincima i Račinovcima, Posavskim Podgajcima, Đurićima i Drenovcima.

Na terenu su angažirani pripadnici Hrvatske vojske, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), policije i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), ukupno oko 4.000 ljudi.

Ostojić je rekao da su nasipi zasad stabilni te da nije bilo klizišta ni procjeđivanja. Spašeno je oko 8.000 grla stoke, a zbrinjava se velik broj uginule stoke. Osigurana je pitka voda i cisterne su na raspolaganju, oko 50.000 litara vode za 5.000 stanovnika.

Nakon povlačenja vode s poplavljenih područja bit će potrebna dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, odnosno asanacija terena i tu se očekuju problemi, rekao je Ostojić. Dodao je da će biti potrebno zaprašivanje protiv komaraca i da počinje izgradnja naselja za volontere i sve one koji žele sudjelovati u otklanjanju posljedica poplave. Ostojić je pohvalio djelovanje svih žurnih služba.

Također je najavio kako će se u Rajevu Selu izgraditi pontonska zaštita koja će zaustaviti daljnje nadiranje vode i omogućiti njezino otjecanje kad padne vodostaj Save. Ne bude li većih promjena, ne očekujemo opasnost od daljnjeg nadiranja vode, no ozbiljan posao oko sanacije tek slijedi, najavio je Ostojić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je kako će se pomoć koordinirati iz Županje te da je osigurano dodatnih 1.600 mjesta za smještaj.

Iz robnih zaliha osigurana je pomoć u hrani i opremi, vrijedna 3,2 milijuna kuna, izvijestio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Osigurane su cisterne za vodu, sušila za zrak, pomoć obiteljskim gospodarstvima koja su ostala bez stoke, radi se plan sanacije elektromreže, rekao je.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je da je zdravstveno stanje među stanovništvom s poplavljenih područja pod kontrolom i stabilno te da na zahvaćenim područjima nema širenja ni grupiranja zaraznih bolesti. Dodao je da je zbog poplave onemogućen rad u sedam zdravstvenih ordinacija, no za sve je osigurana zdravstvena zaštita. Rođeno je i dvoje djece - Nensi i Ivano, dodao je Ostojić. Podsjetio je da je Svjetska zdravstvena organizacija ponudila pomoć u testovima za dijagnozu zaraznih bolesti i preporučila izdavanje letaka s uputama za stanovništvo.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je da je na terenu 1.056 pripadnika Oružanih snaga organiziranih u namjenske skupine, te je naveo vojnu tehniku koja je stavljena na raspolaganje izrazivši spremnost na sudjelovanje Oružanih snaga i u čišćenju i sananaciji terena.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je, među ostalim, da je spašeno oko 8.000 grla stoke i zbrinuto na 20-ak farmi.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je 90 posto nastave izvedeno i da će biti zaključena ondje gdje se ne bude mogla nastaviti. Otklonio je eventualnu bojazan učenika koji će državnu maturu polagati na jesen da se neće moći upisati na željene fakultete ako se već u ljetnom roku ispune kvote.

Odlukom Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje svi učenici koji ostvare minimalni bodovni prag jednak onom posljednjeg na listi fakulteta koji žele upisati, bit će omogućeno upisivanje izvan kvote, rekao je Jovanović.

Za uklanjanje posljedica poplava prijavilo 3.325 nezaposlenih s poplavljenih područja, izvijestio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Njima će, dodao je, biti osigurana plaća od 2.500 kuna neto plus do 400 kuna za prijevoz. Tvrtkama s poplavljenih područja koje ne mogu raditi pružit će se potpora za očuvanje radnih mjesta (subvencija s 50 posto plaće do tri mjeseca). Mirovine će se isplaćivati putem pošte na privremenu adresu primatelja ili će se moći podići u najbližemu poštanskom uredu, a korisnici u inozemstvu moći će o isplati dobiti informacije putem telefona.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je da je osigurano 50 milijuna kuna za sanaciju nakon povlačenja vode. Bit će, rekao je, potrebna sanacija odlagališta i priprema odlagališta za prihvat otpada.

U poplavama je oštećeno oko 100 kilometara prometnica i most preko Pakre, izvijestio je ministar mora, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Osigurat će se, najavio je, oko 100 milijuna kuna za županijske i lokalne ceste te dodatna financijska sredstva za sanaciju državnih cesta.

Znatan prilog u prikupljanju i raspodjeli pomoći daju branitelji, istaknuo je njihov ministar Predrag Matić.

Na 11 biračkih mjesta neće se moći održati izbori za Europski parlament, rekao je ministar uprave Arsen Bauk, ali glasovanje će uz potvrdu biti omogućeno svima koji to žele te pripadnicima žurnih služba na terenu.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković-Kunšt izvijestila je da će oko 60 radno sposobnih zatvorenika iz otvorenih kaznionica koji žele raditi na uklanjanju posljedica poplave biti smješteno u Požegi, odakle će pod nadzorom biti upućeni na radove i ispomoć. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter