Ostojić: Pokrenuta je istraga unutar policije

Ranko Ostojić u Valbandonu (M. ANGELINI)
Ranko Ostojić u Valbandonu (M. ANGELINI)

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sa suradnicima danas je boravio u Valbandonu na radnom sastanku načelnika svih hrvatskih policijskih uprava.

Rutinski je to sastanak čelnika policije regija na kojem se rezimira rad policije na državnoj razini.

Ostojić se nakon sastanka obratio novinarima te je govorio o aktualnom slučaju praćenja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i nekoliko zagrebačkih novinara zbog navodnog curenja informacija iz USKOK-ovih istraga u aferi "Fimi-media".

- Ravnateljstvo policije dalo je priopćenje vezano za sumnje o uhođenju novinara i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. U svakom demokratskom društvu smatram da takav slučaj treba dodatno istražiti.

Zatražio sam istragu unutarnje kontrole MUP-a da do kraja raščisti ovaj slučaj, izjavio je ministar.

Po njegovim riječima, istraga je u tom pravcu pokrenuta.

- Svatko može biti predmet takvih mjera. No, teško je u ovom trenutku govoriti o čemu se ustvari radilo jer podaci kojima raspolažemo ne mogu nam dati točnu sliku stanja. Stoga je pokrenuta istraga da se detaljno utvrdi o čemu je bilo riječ.

Neprihvatljivo je da se eventualni zahtjev državnog odvjetnika upravo iskoristi protiv njega. To treba do kraja raščistiti. Vidim da podaci koji su iznijeti u javnosti ne demantiraju da je bilo određenih izvidnih radnji policije.

Vidjet ćemo je li netko tu ovlast zlorabio. Mislim da je bitno to što unutarnja kontrola MUP-a provjerava zakonitost postupanja. Ako je netko postupao zakonito, to je OK, no ostaje utvrditi moguća prekoračenja ovlasti, istaknuo je Ostojić.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je da su navodni izvidi rađeni zbog curenja podataka iz MUP-a.

- Navodno se postupalo zbog curenja podataka iz istraga USKOK-a koje su bile provođene prošle godine. Odnosilo se to na iskaze HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević koji su se potom našli u novinama. Istraga unutarnje kontrole MUP-a odnosi se na utvrđivanje zakonitosti eventualnog praćenja, a ne prisluškivanja, odnosno primjene policijskih ovlasti koje proizlaze iz članka 80. Zakona o policijskim ovlastima.

U tom slučaju ravnatelj policije, bez da ikome podnese izvješće, naredi praćenje određenih osoba. Pitanje je koliko je ta mjera eventualno trajala, rekao je Ostojić. (C. B. GALIĆ)

Nije bilo propusta u slučaju Antonije Bilić

Ministar Ranko Ostojić osvrnuo se i na slučaj Antonije Bilić te je istaknuo da u istrazi nije bilo propusta.

- Nakon kontrole nadzora i interne kontrole MUP-a utvrđeno je da nitko od sudionika potrage za pokojnom Antonijom Bilić nije učinio propust. Policija i svi ostali sudionici potrage su svoj posao odradili kako treba, ne može se utvrditi propust.

Nažalost tada je situacija bila takva da su svi djelatnici na terenu radili svoj posao, no nisu pronašli ništa. Razlog tome je vjerojatno taj što je tijelo bilo zakopano pa ga psi, GSS i policija nisu mogli pronaći, zaključio je Ostojić.


Podijeli: Facebook Twiter