Ostojić odustaje od smjenskog rada na kirurgiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojić spreman je odustati od smjenskog rada na odjelima gdje se pokazalo nemogućim raditi u smjenama, a iz njega će po svemu sudeći izuzeti i liječnike koji se bave nastavnim radom, doznaje se u Ministarstvu zdravlja.

Tako će se gotovo sigurno rad u kirurškim salama i na odjelima intenzivne njege vratiti na stari sustav dežurstava, jer se upravo kirurgija pokazala najslabijom točkom smjenskog rada. Međutim, i mnogi drugi bolnički odjeli imaju ozbiljnih problema s organizacijom rada pa se može očekivati da će ministar uskoro biti zasut zahtjevima za vraćanje u sustav dežurstava.

Odluka o ukidanju smjenskog rada na odjelima koji ga nisu uspjeli organizirati očekuje se do kraja mjeseca, kada bolnicama koje su prve ušle u novi sustav rada istječe dvomjesečni "probni rok".

Hitni povratak na staro traže i uprave medicinskih fakulteta, jer će, kako tvrde, ako se smjenski rad nastavi u pitanje doći završetak akademske godine. Dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu Davor Miličić upozorio je nadležna ministarstva da od uvođenja smjenskog rada studenti ne mogu redovito odrađivati vježbe, a nastavnici koji se svakodnevno rotiraju u smjenama ne mogu postići kontinuitet nastave.

- Ozbiljno se dovodi u pitanje kako ćemo tehnički završiti akademsku godinu. Studenti su zbog smjenskog rada prepušteni sami sebi, trebali bi na vježbe dolaziti noću, a dodatan je problem edukacija specijalizanata, koju se na ovaj način ne može obaviti u roku, upozorava Miličić.

Smjenski će rad, tvrdi, stvoriti neslućene probleme jer se limitiranjem radnih sati liječnike koji žele raditi u tome onemogućuje.

"Mi smo se na kardiologiji prilagodili smjenskom radu, ali zapravo ne radimo punim pogonom, nego poslijepodne i noću dežuramo kao i prije. Ne možemo raditi u smjenama, jer za to nema ni resursa ni ljudi, a niti nam limiti to dozvoljavaju", veli Miličić.

Smjenski je rad, zaključuje Miličić, neprovediv uz dramatičan manjak liječnika i trebalo bi se vratiti na stari način rada dok se ne stvore uvjeti za novi smjenski ustroj.

- Ne postoje ni ljudi koji bi popunili rupe u smjenskom radu niti novac za njihovo zapošljavanje, poručuje Miličić.

Za ministra Ostojića, koji je upravo na smjenskom radu računao u velikoj mjeri kompenzirati trošak novog kolektivnog ugovora u zdravstvu, odstupanje od tog plana znači dodatni financijski udar. Koliko će taj potez koštati državni proračun, ovisit će o tome tko će na kraju ostati u smjenskom radu. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter