Ostojić odredio tko ne smije štrajkati

Hitni prijemi te liječnici primarne zdravstvene zaštite obavljat će svoj posao redovno (M. ANGELINI)
Hitni prijemi te liječnici primarne zdravstvene zaštite obavljat će svoj posao redovno (M. ANGELINI)

U srijedu u 7 sati počeo je štrajka liječnika i medicinskih sestara u bolnicama. Budući da su u štrajku dva od nekoliko sindikata koji djeluju u zdravstvu, Ministarstvo zdravlja se nada da će najveći dio bolničkog sustava normalno funkcionirati. Ipak, obavještavaju pacijente da može doći do otkazivanja ranije zakazanih dijagnostičkih postupaka i operacijskih zahvata, uz obećanje da će bolnice kontaktirati pacijente radi dogovora o novom terminu.

Iz Ministarstva naglašavaju da će ordinacije primarne zdravstvene zaštite i hitna medicinska služba raditi kao i obično, a bolnicama je odaslana Odluka kojom se određuju prijeko potrebni poslovi koji se moraju neprekidno obavljati, radi sprečavanja ugrožavanja života ili nastanka invalidnosti bolesnika za vrijeme štrajka. Prema toj odluci, i za vrijeme štrajka se moraju obavljati pregledi i osnovni dijagnostički postupci da bi se kod svakog bolesnika isključilo hitno stanje, a time i potreba provođenja daljnjih dijagnostičkih i terapijskih postupaka. Za organizaciju rada i osiguranje dovoljnog broja radnika u zdravstvenoj službi zaduženi su sanacijski upravitelji i ravnatelji bolnica.

Ministarstvo zdravlja poručilo je da se u slučaju hitnosti pacijenti obrate telefonom najbližem zavodu za hitnu medicinu na broj 194 ili pomoć potraže u najbližoj hitnoj bolničkoj službi. Ministarstvo je uvelo 24-satno dežurstvo na svoja dva komunikacijska kanala preko kojih se mogu obraćati građani - na Bijelom telefonu 0800 7999 te na e-mail adresi [email protected], koja se nalazi na službenoj stranici www.zdravlje.hr.

Kako su se ekipirali u pulskoj Općoj bolnici, pitamo sanacijsku upraviteljicu dr. Irenu Hrstić.

- U slučaju potrebe, pojačat će se timovi na hitnom traktu, a ostalo ćemo pokrivati osobljem koje neće sudjelovati u štrajku. Do sada mi se nitko nije izjasnio da će štrajkati pa ne mogu unaprijed odrediti ni zamjene. Osim članova Štrajkaškog odbora, koji su izuzeti iz toga, svim ostalim zaposlenicima mogu narediti da obave neki posao u slučaju ugroženosti života i mogućih posljedica zbog nečinjenja. Svi pacijenti koji budu imali problema trebaju se obratiti rukovoditeljima djelatnosti i glavnim sestrama na odjelima, kojima se kao članovima uprave ne preporuča sudjelovanje u štrajku, kaže dr.  Hrstić.

U bolnici je osnovano Povjerenstvo za potrebe praćenja organizacije rada tijekom štrajka koje čine, uz dr. Hrstić, njezini pomoćnici za sestrinstvo, pravne poslove i kvalitetu.

Neupitne su sve hitne operacije i sva potrebna skrb za hospitalizirane pacijente. Problema bi zapravo moglo biti samo u poliklinikama, pred specijalističkim i dijagnostičkim ambulantama, jer su mnogi već davno naručeni na preglede i pretrage. U dopisu iz Ministarstva zdravlja stoji da će se pobrinuti da pacijenti koji su iz bolnica obaviješteni o odgodi zakazanih usluga nakon završetka štrajka što prije dobiju novi termin za potrebnu uslugu. U pulskoj bolnici, kaže upraviteljica dr. Hrstić, zasad nisu odjavili nijednog naručenog pacijenta. (Piše Duška PALIBRK, H)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter