Ostojić očekuje ulaganja od tri milijarde kuna

Ministar Veljko Ostojić obišao je hotel Parentium u Poreču (M. MIJOŠEK)
Ministar Veljko Ostojić obišao je hotel Parentium u Poreču (M. MIJOŠEK)

"Investicije u hrvatski turizam sljedeće će godine biti znatno više nego 2012. Nove investicije najavio je Istraturist, Riviera Adria, a bit će i novih ulaganja u hotel Olimpia u Vodicama.

I u javnom sektoru pripremamo nekoliko projekata. Stoga vjerujem da će se ulaganja kretati od 2,5 do tri milijarde kuna. Jedan od razloga tako velikih investicija su kvalitetna kreditna sredstva koja smo osigurali zajedno s HBOR-om, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić tijekom obilaska novoobnovljenog porečkog hotela Parentium tvrtke Plava laguna.

Riječ je o drugoj najvećoj investiciji u hrvatski turizam ove godine koja iznosi oko 120 milijuna kuna i koja je kategorizaciju ovog hotela digla s tri na četiri zvjezdice. Ministar se u Parentiumu susreo s predstavnicima ove tvrtke, ali i drugog velikog porečkog hotelijera Riviere Adrije, direktorom županijske turističke zajednice Denisom Ivoševićem, porečkim gradonačelnikom Edijem Štifanićem te ostalim predstavnicima turističkog sektora Poreštine.

"Ovo je zbilja sjajan hotel. Nije samo riječ o velikoj investiciji u ova ne baš laka vremena i lijepom hotelu gdje se gost zaista osjeća predivno, nego predstavlja pomak u tržišnom pozicioniranju. Na tome u budućnosti moraju raditi svi hotelijeri", komentirao je Ostojić.
 
"Kontinuirano dižemo kvalitetu usluge i cijene. Međutim, kriza je promijenila navike naših gostiju. Potrošnja se smanjila i cijeli je životni stil promijenjen. Ali i dalje trebamo raditi na dizanju kvalitete i novim investicijama čime će se početi mijenjati struktura gostiju k onima veće platežne moći. Ako budemo ovim tempom nastavili, prihode iz 2008. doseći ćemo za dvije godine", najavio je Ostojić.

Nada se i većim investicijama u kampove, pa je posjetio i novigradski kamp Sirena tvrtke Laguna Novigrad koji je jedini u Istri ove godine podigao kategorizaciju s tri na četiri zvjezdice. Jedan od uvjeta koji će omogućiti veće investicije u ovakvu turističku ponudu je Zakon o turističkom zemljištu na čijim se izmjenama i dopunama trenutno radi.

Ostojić je posjetio i Tar, gdje je obišao prvu kušaonicu i prodavaonicu autohtonih istarskih poljoprivrednih proizvoda La Botega. Uredilo ju je općinsko komunalno poduzeće Momperlon te služi za promociju lokalnih maslinara koji proizvode najbolja ekstradjevičanska maslinova ulja te predstavlja začetak muzeja maslinarstva koji je u planu u ovom mjestu.

"Strategija razvoja Tara i okolice ide u smjeru promocije autohtonih proizvoda. Turisti su prepoznali ovakvu vrstu ponude, rado dolaze i kušaju naša ulja. Za budući muzej maslinarstva već smo izradili idejno rješenje i uskoro ćemo dobiti lokacijsku dozvolu", kazao je načelnik općine Nivio Stojnić. Ministar je na naše pitanje hoće li pomoći ovom projektu odvratio da je to i jedan od razloga njegova dolaska u Tar.

Nakon Tara posjetio je novoobnovljenu depadansu Casa Palma hotela Valamar Club Tamaris na poluotoku Lanterna tvrtke Riviera Adria, koja je početkom srpnja zasjala u novom ruhu. (Izvješćuje Barbara BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.

Impozantna sezona i još bolja posezona

U prvih 13 dana kolovoza Istra je na razini prošlogodišnjeg turističkog prometa, što znači da je ostvarila 382,5 tisuća dolazaka i 3,1 milijun noćenja. Od početka godine do tog istog datuma ostvareno je pet posto više noćenja (14,3 milijuna) i tri posto više dolazaka (2,1 milijun) u odnosu na lani.

 


Podijeli: Facebook Twiter