Ostojić o propasti koncepta županijskog zdravstva

Rajko Ostojić (T. KRIŠTO/CROPIX)
Rajko Ostojić (T. KRIŠTO/CROPIX)

Većina je županija podnijela zahtjev državi za sanaciju bolnica i drugih zdravstvenih ustanova u svom vlasništvu, te će na dvije godine upravljanje tim ustanovama koje grcaju u dugovima prepustiti državi. Prema riječima ministra zdravlja, Rajka Ostojića, velika većina županija već je poslala dopis Ministarstvu zdravlja u kojima svoje zdravstvene ustanove, bolnice, domove zdravlja pa čak i zavode za javno zdravstvo, predaju državi.

- Nakon 20 godina autonomije županijskih bolnica, uspjeli smo to dovesti u red. Sada se kreće, sukladno akcijskom planu, prvo u sanaciju kliničkih bolnica, a do konca mjeseca i županijskih bolnica. To znači uvođenje sanacijskih vijeća i potpuno jasan plan sanacije, jer do sada ni ministarstvo ni HZZO nisu imali upliva u te bolnice, izjavio je ministar Ostojić. U sanaciju se, kazao je, išlo da se spriječi generiranje novog duga, a svi su ravnatelji i razriješeni upravo zbog dugova.

- Neki su se ravnatelji ponašali kao pijani milijarderi, a bili su zaštićeni kao lički medvjedi. I oni koji su me napadali, tvrdili da politiziram, na kraju su rekli - da, u minusu smo stotine milijuna kuna, molimo, državo, pomozite nam. Bolnice idu u sanaciju, razrješuju se svi ravnatelji i sva upravna vijeća, uvode se sanacijska vijeća, a uvjeren sam da će nakon 12 takozvanih sanacija ovo biti prva i posljednja prava sanacija, poručio je Ostojić. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter