Ostojic o master planu racionalizacije bolnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojic sutra ce u Banskim dvorima predstaviti dugoocekivani master plan racionalizacije hrvatskog bolnickog sustava koji bi, po najavama, trebao omoguciti ukupne uštede od 400 milijuna kuna, bolju dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite.

Nacionalni plan razvoja klinickih bolnickih centara, klinickih bolnica, klinika i opcih bolnica do 2016. (odnosno master plan) jedan je o strateških Vladinih dokumenata, navodi se u Vladinoj najavi prezentacije u Banskim dvorima te istice da se takav dokument donosi prvi put u Hrvatskoj.

Ostojic je prethodno najavio da ce se u vecini slucajeva poštivati princip jedna županija - jedna bolnica. Master plan bi trebao osigurati racionalizaciju akutnih kapaciteta, snažan razvoj dnevnih bolnica, povecati kapacitete za produljeno lijecenje i palijativnu skrb te formirati regionalne i nacionalne mreže bolnicke skrbi.

Rijec je o funkcionalnoj integraciji bolnica po regijama, a uštede se ocekuju zbog boljeg iskorištavanja ljudskih resursa i opreme te ukidanja ili pripajanja odjela koji nisu zadovoljili norme.

Master plan su za 200.000 eura izradili francuski konzultanti Conseil Sante, odabrani na temelju medunarodnog natjecaja u kolovozu prošle godine.

Iz Ministarstva zdravlja isticali su namjeru udruživanja bolnica u regionalne bolnicke mreže koje ce omoguciti preraspodjelu bolnickih usluga i bolje korištenje kapaciteta. To znaci uklanjanje nepotrebnog umnažanja dijagnostickih i terapijskih zahvata u bolnicama na maloj udaljenosti ako se utvrdi da, zbog malog broja pacijenata, odredeni zahvat treba raditi samo u jednom centru.

Predstavljanjem ovog master plana bit ce otvorena javna rasprava, nakon koje ce o tom dokumentu raspravljati i Hrvatski sabor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter