Ostojić: Neka se kaže što sam nezakonito učinio!

Ostojić daje izjavu u Berlinu (B. BAN)
Ostojić daje izjavu u Berlinu (B. BAN)

"Posljedice ovoga što se događa tek ću saznati i osjetiti", komentirao je prvi put osobno pred novinarima aferu oko prodaje i urbanizacije poljoprivrednog zemljišta u Balama ministar turizma Veljko Ostojić, i to za vrijeme berlinskog turističkog sajma ITB-a.

- Treći put je ta tema na dnevnom redu i želio bih da se ta priča zaključi i da se kaže što sam ja nezakonito učinio. Mislim da sam svojim dosadašnjim radom, ne samo u Vladi i turističkom sektoru, nego i inače pokazao što znam. Odmah po povratku sa službenog puta razgovarao sam s premijerom Milanovićem i iznio mu kronologiju događaja. Premijer je rekao da moj mandat nije upitan i da ćemo zajedno pratiti daljni razvoj događaja.

Istaknuo je da u dobiti od prodaje tog zemljišta, koje je nakon kupnje urbanizirano a potom prodano, nije sudjelovao, već da je riječ o novcu njegove supruge i šogorice. Više je puta istaknuo da je sudjelovao oko pripreme turističkog projekta njegove supruge i šogorice, ali da osobno u kupoprodaji i urbanizaciji nije sudjelovao. Nema saznanja da li Državno odvjetništvo provodi istragu. Jedino zna da su određene osobe radi davanja iskaza pozvane u USKOK u zadnjih nekoliko dana. 

- Od 2007. do danas u dva sam navrata zajedno s članovima moje obitelji bio pozivan na policiju radi davanja iskaza o tom projektu i aktivnostima oko njega i nakon tih iskaza nisu pokrenuti nikakvi postupci. Za mene je to bio logičan zaključak da tu nema ničega spornog. Vjerojatno treće izvlačenje određenih slučajeva iz prašine treba nekome za nešto poslužiti, izbori za Europski parlament su za mjesec dana, a lokalni za dva mjeseca. Najavljeno je da ću biti na listi Ivana Jakovčića i očigledno tu postoji neki problem, pretpostavlja ministar.   

Upravo je zbog toga novinarima iznio kronologiju događanja oko kupnje, urbanizacije te prodaje zemljišta.

- Moja supruga i njezina sestra su prije 20-tak godina osnovale zajedničku tvrtku i izgradile hotel Valsabbion. Početkom 2000–tih pojavila se ideja oko gradnje novog, većeg i boljeg hotela na području južne Istre i tražila se lokacija. Adekvatno poljoprivredno zemljište na području općine Bale koje je bilo vlasništvo obitelji Mitton pronađeno je 2004. i tada je s obitelji Mitton ispregovarana prodaja tog zemljišta. Kupac zemljišta je bila moja šogorica kao fizička osoba, pojašnjava Ostojić.

Tvrdi da je poljoprivredno zemljište na 11,5 hektara kupljeno iz razloga što je ta lokacija procijenjena kao izuzetno atraktivna, a i razmišljalo se o urbanizaciji dijela zemljišta. Ipak, tvrdi on, u slučaju da se zemljište ne bi bilo urbaniziralo, postojala je mogućnost gradnje agroturisitičkog objekta. Ipak, zemljište je temeljem izrade prostornog plana uređenja Općine Bale urbanizirano.

- Postoje određene insinuacije o mojoj zlouporabi položaja kao člana županijskog poglavarstva u tom periodu. Ali predmetna lokacija uopće nije predmetom županijskog prostornog plana ni na koji način, rekao je Ostojić.

Što se pak tiče općinskog prostornog plana, veli da je procedura njegove izrade počela 2006. Tada je njegova šogorica predala zahtjev da se na parceli zasnuje turistički punkt što je općina odobrila i uvrstila u plan.  Tvrdi da je taj plan općina izradila temeljem prostorno-programske studije gdje detaljno piše što se u kojem području općine trebalo događati. Nakon što je plan usvojen 2006. njegova supruga i šogorica počinju razvijati hotelski projekt, izrađuje se idejni projekt i feasibility studija.

- Naravno da sam u tome sudjelovao. Valjda je logično i normalno da pomažem obitelji u takvim situacijama pogotovo zato jer sam u turističkom sektoru čitav život. Nakon što je studija pokazala da je vrijednost investicije oko 20 milijuna eura donesena je odluka, budući da finacijski kapaciteti tvrtke i osobno nisu bili blizu mogućnosti da se taj projekt realizira, da se to zemljište, odnosno tvrtke proda, veli Ostojić. Kupac se javio nakon nekoliko mjeseci, a nakon pregovora zemljište je prodano 2007. godine za 25 milijuna kuna.

Na pitanje novinara vjeruje li u koaliciju s obzirom na to da je u Istri glavni oponent trenutno SDP, Ostojic je kazao da vjeruje u koaliciju na nacionalnoj razini, a kada to vise ne bude tako da ce poduzeti odredjene korake. (B. BAN)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter