Ostojić najavio više cijene specijalističkih pregleda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je danas poskupljenje specijalističkih pregleda, a njihova realna cijena tražit će se nakon izdvajanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranjem (HZZO) iz državne riznice.

Iako je sustav dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTS) od ove godine porastao za osam posto u kirurškim i 15 posto u internističkim djelatnostima, Ostojić je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" ocijenio da to nije dovoljno te da nerealne cijene generiraju gubitke u bolnicama.

"Naprosto mora biti realna cijena usluga kako bolnice ne bi bile u gubitku. Tražimo realnu cijenu usluge i realnu cijenu DTS-a", poručio je ministar ocijenivši neodrživim da specijalistički pregled stoji 40 ili 50 kuna.

Do izdvajanja HZZO-a, a time i novih cijena, moglo bi doći već 1. srpnja ove godine, kada bi trebao zaživjeti i Masterplan racionalizacije bolničkog sustava.

Na pitanje hoće li integrirane bolnice imati svoje pojedinačne limite ili zajedničku blagajnu, Ostojić kaže da se u HZZO-u već rade simulacije zajedničkih blagajni.

Na prigovore iz Krapinsko-zagorske županije zbog povezivanja bolnice u Zaboku s KBC-om Sestre milosrdnice, ministar je odgovorio da "bolnica u Zaboku, osobito sada, ima perspektivu", a s tamošnjim županom će se sastati vjerojatno do kraja tjedna.

Politikanstvom je nazvao izjave virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića, koji je optužio Ostojića da nema pojma što radi masterplanom i najavio da će zbog toga podići ustavnu tužbu.

Predviđene učinke masterplana Ostojić je komentirao i u intervjuu za Media Servis, rekavši da bi izdvajanje HZZO-a i primjena Masterplana trebali dovesti do smanjivanja listi čekanja, značajno produljenih u prošlogodišnjem štrajku liječnika.

Upitan za smjenski rad, istaknuo je kako je od početka znao da neće biti moguć na nekim mjestima, zbog čega je odredio samo dva mjeseca za analizu njegovih učinaka.

"EU direktiva kaže - pokušajte s takvom organizacijom rada. Ako ne ide, organizirajte sa socijalnim partnerima drugo rješenje", pojasnio je. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter