Ostojić: Milan Bandić grijeh je SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP-ov kandidat za gradonačelnika i ministar zdravlja Rajko Ostojić  priznao je danas da je Milan Bandić grijeh SDP-a jer su na njegovom slučaju SDP-ovci pogazili svoja načela i ideale. 

- Sebi, našim simpatizerima i našim biračima moramo reći da je Milan Bandić naš grijeh. Stali smo kad smo svoja načela testirali na njemu. On nije naš, ne dijeli naša načela, čvrsto smo zažmirili, zatvorili oči na to, kazao je Ostojić pred gotovo 800 SDP-ovaca okupljenih na izvještajnoj konvenciji gradske organizacije SDP-a. 

Poručio je da je vrijeme da priznaju u čemu su griješili da ne bi ponovno napravili iste greške i došli u raskorak sa svojim biračima i načelima. 

Ostojić tvrdi da je takvo poglavlje iza SDP-a te da je ta knjiga zatvorena kad to već nije učinjeno ranije. 

Otišao je i korak dalje pa je priznao da je SDP skretanje od svojih načela učinio zbog višeg interesa, a čini se da je taj viši interes bio osvajanje vlasti. 

Ostojić: Zagrebu vratiti umove, a ne kumove

- Zabili smo glavu u pijesak, ali to ne može biti opravdanje. Pali smo ispitu na ljestvici civilizacijskih vrijednosti, rekao je Ostojić. Tvrdi i da se otkad je Bandić izišao iz SDP-s u gradu više ne događaju zamjene zemljišta te da je njegova i pobjede njegove stranke na ovim izborima prilika da se prekine s praksom pogodovanja kumovima, odnosno da se Zagrebu vrati umove, a ne kumove.

Odgovarajući kasnije na pitanje novinara znači li njegovo priznaje da je SDP, dok je Bandić bio u toj stranci, žmireći na kumove zažmirio i na eventualnu korupciju, Ostojić je kazao da treba pričekati da se stvari raščiste do kraja.

Zanimalo je novinare i tko je donio odluku da se u ime višeg cilja osvajanja vlasti pogaze načela te zamjera li to predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću, ministar zdravlja odgovorio je da se to naprosto dogodilo i da sada nakon četiri godine treba zatvoriti to poglavlje zbog čega i postoje konvencije i inventure.

Tvrdi da je ovom današnjom konvencijom SDP upravo to i učinio da je zatvorio tu knjigu koja se očito zove Milan Bandić.

Ostojiću su podršku došli dati i kolege iz Vlade, ministri Mirando Mrsić, Ranko Ostojić i Gordan Maras te potpredsjednik stranke Zlatko Komadina.

Holy: Rajko je bio uz mene kad su mnogi okretali glavu

Međutim, najveća zvijezda SDP-ove konvencije bila je saborska zastupnica i nekadašnja ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.

Iako je posljednjih dana, prema vlastitom priznanju, davala izjave zbog kojih je Milanović može isključiti iz stranke, Holy je pobrala najveći pljesak saborskih SDP-ovaca.

Konkurencija joj je bio tek kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić.

Holy je u svom kratkom obraćanju poručila SDP-ovcima da učine sve što mogu za Ostojićevu pobjedu jer se ona na vlastitom primjeru uvjerila da je riječ o velikom političaru, čovjeku i drugu koji je bio uz nju kad su mnogi u stranci okretali glavu od nje.

- S Rajkom će Zagreb biti crven, ali i zelen, poručila je Holy uvjerena da će Ostojić puno više učiniti na zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša.

Komadina: Moramo ponovno podizati Hrvatsku koju je HDZ-ova politika gurnula u ponor

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina kazao je da zna kakav je težak zadatak pred SDP-ovim kandidatom za gradonačelnika jer je sudjelovao i na lokalnim izvorima 2001. godine kad je njegova stranka također imala vlast na nacionalnoj razini.

- Ivica Račan preuzeo je tada odgovornost za Hrvatsku u atmosferi bujanja desnice, šovinističkih ispada, u situaciji kad je Hrvatska bila izolirana. Ovaj put opet imamo odgovornost za Hrvatsku, odgovornost ima Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem i svim ostalim časnim i ozbiljnim ljudima u Vladi i ponovno moramo podizati Hrvatsku koju je HDZ-ova politika gurnula u ponor. Istovremeno uz donošenje teških odluka treba dobiti i lokalne izbore, rekao je Komadina. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter