Ostojić master planom ukida svaki 3. bolnički krevet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavit će u utorak u Vladi svoj master plan bolnica, po kojem se do 2016. godine planira ukidanje čak trećine mjesta za klasično bolničko liječenje u Hrvatskoj, istovremeno povećavajući kapacitete dnevnih bolnica.

Po tom planu, broj kreveta namijenjenih redovitoj hospitalizaciji smanjio bi se sa sadašnjih 15.507 na 10.510 do kraja 2016. godine. U tri godine tako bi nestalo gotovo pet tisuća kreveta.

S druge strane Ostojićev plan je povećati kapacitete u dnevnim bolnicama za čak 44 posto. Cijela Hrvatska trenutno ima 2.421 mjesto za dnevno liječenje, u kojem pacijent ne boravi u bolnici preko noći, nego tek za vrijeme primanja terapije, a za dvije godine ta brojka bi trebala narasti na 3.489 mjesta u dnevnoj bolnici.

Najradikalnije promjene događaju se u sustavu liječenja kroničnih bolesti i palijativne skrbi, što uključuje i bolničku brigu za umiruće. Baš je palijativna skrb bila najslabija karika u hrvatskom zdravstvu i najteži bolesnici u zadnjoj su fazi slani kućama, gdje nisu mogli dobiti adekvatnu njegu.

Tako će 2016. godine Hrvatska u imati 2.372 kreveta za kronično liječenje i palijativu umjesto sadašnjih 828 mjesta. To je povećanje za 1.544 kreveta, odnosno za 186 posto.

U Zapadnoj regiji, koja obuhvaća Primorsko-goransku, Ličko senjsku i Istarsku županiju, odnosno 555 tisuća stanovnika, postotak smanjenje ukupnog broja kreveta gotovo je pa jednak onome u državi. Najveća novost je otvaranje prvih kapaciteta za palijativnu skrb u bolnicama u Zapadnoj regiji. (J. MARIĆ, Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter