Ostojic, Maras, Opacic i Komadina potpredsjednici SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rajko Ostojic i Gordan Maras novi su potpredsjednici SDP-a, a na toj stranackoj dužnosti ostaju Milanka Opacic i Zlatko Komadina, odlucili su stranacki delegati na današnjoj SDP-ovoj izbornoj Konvenciji.

Ostojic je dobio 1216 glasova delegata, Maras 1094 glasova, Opacic 850, a Komadina 834 glasa.

Osim njih za potpredsjednike su se kandidirali i Arsen Bauk, Branko Grcic, Željko Jovanovic i Mirando Mrsic.

Izabrani clanovi Predsjedništva SDP-a


SDP je danas izabrao i 17 clanova Predsjedništva stranke te 103 clana Glavnog odbora na konvenciji u zagrebackom Domu sportova.

U SDP-ovo Predsjedništvo, koje s predsjednikom stranke Zoranom Milanovicem broji 18 clanova, izabrani su ministar zdravlja Rajko Ostojic (1.532 glasa), predsjednik zagrebacke Gradske skupštine Davor Bernardic (1.472 glasa), bivši ministar prometa Zlatko Komadina (1.458), ministar poduzetništva Gordan Maras (1.429), ministar uprave Arsen Bauk (1.326), potpredsjednik Vlade Neven Mimica (1.291), potpredsjednica Vlade Milanka Opacic (1.153), potpredsjednik Vlade Branko Grcic (1.127), vukovarski gradonacelnik Željko Sabo (1.075), ministar prometa Siniša Hajdaš Doncic (1.059), ministar rada Mirando Mrsic (1.056), ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic (999), predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem (983), predsjednica osjeckog SDP-a Biljana Borzan (858), gradonacelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlovic (801), sisacko-moslavacka županica Marina Lovric Merzel (540) i SDP-ovac Vedran Babic (394).



Za clanove Predsjedništva natjecala su se 34 kandidata, a od 17 clanova 13 ih je izabrano po regionalnoj kvoti (po dva iz pet regija i tri iz Zagreba), a cetiri na nacionalnoj razini.

Od ukupno 364 kandidata izabrana su 103 clana Glavnog odbora.

Predsjednik izborne komisije Slavko Linic cestitao je izabranima.

Clanovima SDP-a koji su se okupili na 12. stranackoj konvenciji predsjednik stranke Zoran Milanovic je u uvodnom govoru porucio: Idemo raditi!

Na konvenciji, pod sloganom "Srce dobrih promjena", SDP-ovci ce birati potpredsjednike te clanove SDP-ovog Predsjedništva i Glavnog odbora tri tjedna nakon što su Milanovica potvrdili za predsjednika.

Burnim aplauzom SDP-ovci su pozdravili Milanovicevo prvo obracanje kojim je otvorio konvenciju, a kojim je stranacke kolege pozdravio kao clanove pobjednicke stranke i pobjednicke koalicije. "Cestitam na pobjedi, idemo raditi", porucio je Milanovic SDP-ovcima.



Gotovo 2.300 SDP-ovih delegata pozvano je na Konvenciju na kojoj ce izmedu 34 kandidata birati 17 clanova Predsjedništva, od kojih se 13 bira po regionalnoj kvoti (po dva iz pet regija i tri iz Zagreba), a cetiri na nacionalnoj razini.

SDP-ovce je pozdravio i predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic, isticuci da su SDP i IDS u ovih 20-tak godina imali i uspona i padova u medusobnim odnosima, ali da su ti odnosi danas takvi da nikada nisu bili bolji.

Odbacio je, kako je rekao, kalkulacije da je IDS najslabija karika u Vladi i da ima varijante za izlazak iz Vlade. "IDS je stabilan, cvrst i jak partner u Vladi i sigurno da cemo zajedno odraditi citav mandat jer smo odgovorni prema gradanima koji su nam dali veliko povjerenje", porucio je Jakovcic.

Zadnji je trenutak za dobre promjene i mi ih moramo realizirati, porucio je predsjednik HNS-a Radimir Cacic, obracajuci se SDP-ovcima koji na današnjoj konvenciji.

Naglasio je da je SDP u Vladi i vladajucoj koaliciji vecinska i najodgovornija stranka, da je HNS strateški partner bez kojega se ne može odlucivati, ali koji u konacnici ne odlucuje. "Imamo kvalitetne partnere i u IDS-u i HSU-u i ne vidim ni jedan razlog da ne postignemo dobar rezultat", porucio je Cacic.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja takoder je izrazio zadovoljstvo odnosima u vladajucoj koaliciji. Naglasio je da je gospodarska situacija teška, da hrvatski gradani podnose žrtve, a da su veterani u tome upravo umirovljenici.

SDP-ovce je pozdravio i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, istaknuvši da u vladajucoj koaliciji vidi namjeru da u hrvatsko društvo uvede više socijalne pravde te vrati nadu u mogucnosti rasta i napretka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter