Ostojic jamci isplatu duga, lijekovi još stižu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije veledrogerije, Medika i Octal Pharma, najavile su bolnicama obustavu isporuke lijekova ako uskoro ne dobiju jamstva ministra zdravlja da ce dugovi za lijekove u dogledno vrijeme biti podmireni. Bolnice ce dobivati onoliko lijekova koliko plate, porucili su farmaceuti u svojim obavijestima koje su stigle na adrese dvadesetak od ukupno 65 hrvatskih bolnica.

Medu njima su mahom županijske i gradske bolnice, koje dobavljacima duguju stotine milijuna kuna, primjerice  zagrebacki KB Sveti Duh, te bolnice u Dubrovniku, Šibeniku, Osijeku, Cakovcu i Varaždinu.

Dvije veledrogerije zaprijetile su obustavom isporuke lijekova vec od 1. travnja, no ministar Rajko Ostojic izjavio je u petak da je njegovo ministarstvo s njima postiglo kratkorocni dogovor da do takve obustave ne bi došlo. Dugovi nisu podmireni za razdoblje od 600 do cak 1.100 dana. Iz veledrogerija porucuju da na placanje ne mogu cekati dulje od 365 dana.

Ministar Ostojic, koji vec tjednima traži nacin za rješavanje nelikvidnosti u zdravstvu te rokove placanja dovede u okvire od 60 dana, porucuje da ce zdravstveni sustav narednih godina mandata morati proci kompletnu reorganizaciju.

Odgovornost za sanaciju gubitaka i velikih minusa na racunima bolnica, smatra Ostojic, velikim dijelom leži i na osnivacima, gradovima i županijama.

Zbog privremenog proracuna koji je na snazi do kraja ožujka, bolnice veledrogerijama u posljednja tri mjeseca nisu platile gotovo ništa, a od 1. travnja, kada bi se limiti bolnica trebali smanjiti za oko 10 posto, trošak za lijekove još ce se teže podmirivati.

Klinicki bolnicki centri u tom pogledu stoje nešto bolje, no ukupni dug bolnickog sustava koji prelazi rokove placanja od 60 dana, u što ulaze i lijekovi, iznosi cak tri milijarde kuna.


Podijeli: Facebook Twiter