Ostojić: Imat ćemo puno više potpisa od HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novoizabrani zastupnici SDP-a okupili su se u petak navečer u središnjici stranke i potpisali da će kao mandatara za sastavljanje nove Vlade podržati predsjednika stranke Zorana Milanovića, a iako zasad nemaju potrebnih 76 ruku u Saboru, uvjereni su da će imati daleko više potpisa od koalicije okupljene oko HDZ-a.

"Prikupili smo ovaj dio naših potpisa, sigurni smo da ćemo u nastavku imati daleko više potpisa od bilo koje druge stranke. Smatramo se pobjednicima ovih izbora i očekujemo da će tijekom sljedećih dana, uz sve razgovore koji slijede, mandat biti dodijeljen našoj koaliciji", kazao je novinarima član Predsjedništva SDP-a Ranko Ostojić nakon kratkog sastanka. Koliko potpisa koalicija Hrvatska raste ima u ovom trenutku, nije želio otkriti. 

"Nije bitno koliko, imamo dovoljan broj u ovom trenutku. Prije svega, govorimo o Mostu, ne želimo nikakve pojedince izdvajati. Znači, u ovom trenutku nemamo dovoljno, ali sigurno više nego što ima HDZ", rekao je Ostojić.

Ponovio je kako treba pozvati Most u cijelosti, ne pojedine zastupnike te stranke, koja je osvojila 19 mandata i tako postala nezaobilazna u formiranju saborske većine.  

Upitan je li Milanovića netko tražio da objasni sastanak s Dragom Prgometom, zbog kojega je Prgomet isključen iz Nacionalnog vijeća Mosta, Ostojić je odgovorio kako nema potrebe da bilo tko postavlja to pitanje jer je "gospodin Prgomet o tome sve rekao". 

Na dodatno pitanje je li Milanović time smanjio SDP-ove šanse da sastavi Vladu, odgovorio je: "Pitajte premijera". 

Novinare je zanimalo i je li SDP spreman mandatarsku funkciju prepustiti Mostu. Odgovorio je kako je stranka danas skupljala potpise za Milanovića kao mandatara. "U ovom trenutku mislimo da je to osnova za pregovore, prema tome, treba nastaviti dalje razgovaranje", kazao je Ostojić. 

Nije odgovorio ni kada će se nastaviti pregovori s Mostom i da nema potrebe govoriti o detaljima govori kad je poziv otvoren za pregovore te da će se pregovori nastaviti kada bude dogovoreno. Ostojić tvrdi da SDP ima i potpise nekih zastupnika izvan koalicije Hrvatska raste, no nije htio reći o kome se radi. "Nema potrebe o tome razgovarati, mislim da je vrlo važno da ćemo imati broj potpisa radi kojega zaslužujemo da se upravo ovoj koaliciji da mandat", rekao je.

Uvjeren je i da je HDZ "manje nego relativni izborni pobjednik". "Mi imamo ne samo 56, ne samo tri IDS-a, ne samo SDSS, tu su brojke vrlo jasne. SDP će imati sigurno puno više potpisa nego što je HDZ u mogućnosti prikupiti", tvrdi Ostojić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter