Ostojić i Virant zadovoljni suradnjom na granici

Slovenski ministar Gregor Virant i hrvatski Ranko Ostojic na graničnom prijelazu Kaštel (J. PREKALJ)
Slovenski ministar Gregor Virant i hrvatski Ranko Ostojic na graničnom prijelazu Kaštel (J. PREKALJ)

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić i ministar unutarnjih poslova Republike Slovenije Gregor Virant sastali su se danas na graničnom prijelazu Kaštel-Dragonja kako bi na mjestu provjerili sustav granične kontrole, tzv. one stop control. Temeljem odluke dvaju ministarstava, na 37 cestovnih i željezničkih graničnih prijelaza između Slovenije i Hrvatske uspostavljene su zajedničke točke kontrole, na kojima pregled putnih isprava na jednom zajedničkom graničnom prijelazu obavljaju zajedno slovenski i hrvatski policajci. 

- One stop control dogovorili smo na vrijeme, tako je da je počeo funkcionirati s 1. srpnja, datumom ulaska Hrvatske u EU. Ovaj način kontrole olakšava i pojednostavljuje prijelaz putnika preko granice. Po onome što smo imali prilike čuti od kolega iz granične policije, suradnja i kontrola odvijaju se odlično, tako da je to još jedan znak dobre suradnje Hrvatske i Slovenije. Kako čujem od kolege Ostojića, i pripreme za ulazak Hrvatske u schengenski prostor odvijaju se punom parom, rekao je slovenski ministar novinarima nakon obilaska graničnog prijelaza.

Dodao je da se osim postojećih 37, razgovara oko uspostave još 11 prijelaza koji funkcioniraju na ovaj način. Među njima međutim, rekao je, neće biti granični prijelaz Plovanija-Sečovlje, za koji još postoji pitanje razgraničenja, o čemu će odlučiti arbitraža, te nije želio ništa prejudicirati. Na pitanje zašto se na prijelazu Kaštel-Dragonja kontrola odvija na slovenskoj strani, rekao je da je to zbog čisto praktičnih razloga jer je informatička oprema na slovenskoj strani već prije bila prilagođena schengenskim standardima.

- Drago mi je što smo čuli od policajaca koji vode ovaj prijelaz da se kontrola uspješno odvija, suradnja je dobra i to sve u cilju da bude što prohodnije i da putnici i turisti budu što zadovoljniji. Hrvatska se sprema za ulazak u schengenski prostor, dvije godine nakon prijema u EU, znači 1. srpnja 2015. možemo aplicirati za Schengen. To podrazumijeva da trebamo ispuniti standarde, a onda će biti na zemljama članicama i evaluacijskom timu da odluče jesmo li spremni za ulazak, rekao je Ostojić

Što se tiče ulaska vozila s bosansko-hercegovačke strane, ministar je istaknuo da BiH ima 1.003 kilometra granice s Hrvatskom i da je to najzahtjevnija granica koja će biti u Europi. Prema tome, dodao je, pripreme su vrlo zahtjevne, a standardi moraju biti svugdje isti, jer je riječ o biti budućoj granici EU-a.

- Što se tiče sustava one stop control, zaustavljanja nema, svi vide da policajci rade punom parom. Želim se još jednom zahvaliti na podršci Republike Slovenije i reći da kada uđemo u Schengen, granica ni gužvi više neće biti, zaključio je Ostojić. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter