Ostojić i dva sindikata počeli kolektivne pregovore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoč štrajku liječnika, koji traje već deseti dan, u Ministarstvu zdravlja počeli su danas kolektivni pregovori za djelatnost zdravstva, koje su kao čin dobre volje i značajan iskorak u socijalnom dijalogu pozdravili ministar zdravlja Rajko Ostojić, čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek, te Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Pregovori su počeli ozbiljno, već danas smo zaključili nekoliko točaka, a nastavljamo u ponedjeljak u 9 sati, rekla je novinarima nakon sastanka Prašnjak, čiji je sindikat sinoć prekinuo štrajk u koji je krenuo zajedno s Hrvatskim liječničkim sindikatom.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikat zdravstva i socijalne skrbi u izjavi novinarima kao cilj istaknula je sklapanje kvalitetnog kolektivnog ugovora za svih 72.000 zaposlenih u zdravstvenom sustavu, kako bi se svima vrednovali prekovremeni sati, bez obzira je li riječ o zdravstvenim ili nezdravstvenim radnicima.

Zadovoljan je bio i ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je izjavio da su danas "zatvorili već desetak članaka".

Današnji početak pregovora obilježilo je međusobno prozivanje pred novinarima ministra Ostojića i predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića koji je došao na sastanak iako je danas najavio nastavak i daljnju radikalizaciju štrajka liječnika u bolnicama.

Babić je došao na pregovore, ali i ubrzo napustio sastanak da bi se vratio kada su pregovori bili završeni kako bi dao izjavu novinarima.

Ostojić je ustvrdio kako je Babić činom napuštanja sastanka pokazao da u stvari ne želi pregovarati, te da je samo deklarativno "pun dobre volje". Dodao je kako je od Babića zatražio da provjeri kod svojih članova "neke dojave o potencijalno incidentnim situacijama".

Upitan za komentar ministrovih izjava, Babić je vrlo oštro reagirao. "Ministar bi trebao znati da su za organizaciju rada u bolnicama za vrijeme štrajka odgovorni on i njegovi ravnatelji. A trebao bi znati i da predsjednike štrajkačkih odbora ne može raspoređivati da rade u vrijeme štrajka", odgovorio je Babić.

Iako nastavlja sa štrajkom, Babić najavljuje da će i u ponedjeljak doći na nastavak pregovora. Na novinarski upit kako može istovremeno štrajkati i sudjelovati u kolektivnim pregovorima, što je nezakonito, odgovorio je da "Hrvatski liječnički sindikat sada pregovara pod presijom, a štrajk je naš alat".

Poručio je da neće biti socijalnog mira s hrvatskim liječnicima dok ne potpišu kolektivni ugovor kakav žele. Novinarima je rekao i da će sa situacijom upoznati "sve odgovorne intelektualce u državi", a zatražit će da ga prime i zagrebački gradonačelnik, te predsjednici Vlade i Republike. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter