Ostojić: Hrvatsko zdravstvo u hrvatskim rukama

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predavanje je održao u sklopu radionice o medijima i zdravlju (K. F.)
Ministar zdravlja Rajko Ostojić predavanje je održao u sklopu radionice o medijima i zdravlju (K. F.)

Predavanjem ministra zdravlja Rajka Ostojića o prilagodbi hrvatskog zdravstvenog sustava EU-u, danas je u sklopu 20. motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja započeo tečaj "Mediji i zdravlje". U Grožnjanu se do 9. lipnja na temu "Zdravstveni sustavi Europske unije – nova prilika za bolje zdravstvo RH ili tek još jedna neprilika? " informira, educira i raspravlja 150 predstavnika zdravstvenih ustanova i institucija, liječnika i novinara.

Okupljene je, uz direktore tečaja, pozdravio novi grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz, koji je istaknuo da je to dobra prilika i za pronalazak načina na koji će stanovnicima Bujštine biti omogućeno korištenje bolnice u Izoli, čijoj su izgradnji doprinijeli. Organizatori tečaja su Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska mreža zdravih gradova, Hrvatsko novinarsko društvo – Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a te udruga Difrakcija.

- Hrvatski je zdravstveni sustav već prilagođen i on će zasigurno biti jedan od brendova Europske unije, rekao je ministar. Objasnio je da zdravstvo nije dio pravne stečevine pa se o njemu nije zasebno pregovaralo, ali se cijeli niz segmenata zdravstvenog sustava nalazi u ostalim poglavljima. U EU-u je razvijeno pet različitih sustava, a jedinstveni, takozvani paneuropski zdravstveni sustav je moguće očekivati tek za 15 do 20 godina. "Hrvatsko zdravstvo ostaje u rukama Hrvatske i mi si smo se vrlo dobro pripremili", kazao je Ostojić.

Na pitanje što ulaskom u EU mogu očekivati pacijenti, Ostojić je odgovorio: "Bržu registraciju lijekova i medicinskih proizvoda". Dodao je da očekuju i odlazak 300 do 350 liječnika i 700 do 750 medicinski sestara u inozemstvo, ali i da je "iskustvo pokazalo da se 50 posto njih za godinu dana vraća u matičnu zemlju".

Što se cijena lijekova i zdravstvenih ustanova tiče, ministar zdravlja je kazao da osim promjena uslijed izmijenjenih stopa PDV-a, s čime se krenulo početkom godine, problema ne bi trebalo biti. "Dapače, ponosni smo što smo uveli dobar sustav objedinjene javne nabave i već sad smo snizili cijene lijekova za 20 posto, a cijene ugradbenih materijala za 40", kazao je Rajko Ostojić. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter