Ostojić: Hrvatska prestaje primati ekonomske migrante

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je u četvrtak da će Hrvatska pooštriti kriterije za ulazak izbjeglica te će, kao što su to već odlučile Slovenija, Srbija i Makedonija, na granici zaustavljati prihvat stranaca koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja.

"Osobe dolaze iz zemalja koje ne mogu dobiti međunarodnu zaštitu. Prije svega radi se o državljanima Maroka, Bangladeša, Šri Lanke, Alžira, Liberije, Konga, Sudana i Pakistana. Zahtjev Slovenije nismo prihvatili, ali smo odmah obavijestili kolege iz Makedonije i Srbije da građani ovih zemalja više neće moći prolaziti ovom rutom", rekao je Ostojić u slavonskobrodskom prihvatnom centru.

"U tom slučaju morat ćemo ih tretirati kao ilegalne migrante", poručio je.

Odgovorio je time na upit novinara kako tumači zahtjev Slovenije za povratom 162 osobe prispjelih preko Hrvatske izbjegličkim valom, a koje dolaze iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom. Najavio je i kako će o tome biti riječi na današnjoj video konferenciji organiziranoj za sve zemlje na izbjegličkoj ruti, na kojoj bi se trebala usuglasiti stajališta.

"Hrvatska povrat nije prihvatila, jer o ovom problemu izbjegličke krize dosad nije postojao dogovor", rekao je. Dodao je kako broj od 162 osobe, čiji povrat u Hrvatsku zahtijeva Slovenija, nije problem, ali bi mogao rasti ako se ne uzmu mjere na početku izbjegličke rute. Za skupinu od 162 osobe koje su trenutno u Sloveniji, naglasio je, odluka Hrvatske znači da ondje i ostaju.

Ostojić je napomenuo kako je Hrvatska i ranije odbijala prolaz u slučaju kada su detektirani građani Alžira, Turske, Kosova, a u jednom slučaju i državljanka Haitija. 

Slovenija je počela zaustavljati prihvat stranih državljana na svojoj granici s Hrvatskom, za koje sumnja da su čisti ekonomski migranti, a ne izbjeglice koje bježe iz ratom zahvaćenih zona na Bliskom istoku, potvrdila je u četvrtak slovenska policija. Za slične su se mjere već odlučile Makedonija i Srbija.

U protekla 24 sata u Hrvatsku je izbjegličkom rutom ušlo 5.180 osoba, a od početka krize kroz Hrvatsku je prošlo 416.915 izbjeglica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter