Ostojić: e-Naručivanje štedi 21,5 mil. kuna godišnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uštede na godišnjoj razini uvođenjem e-Naručivanja, putem kojeg se trenutno mjesečno 28 tisuća pacijenata naručuje na specijalističke preglede, iznosit će oko 21,5 milijuna kuna, izvijestio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić. Pojasnio je da pacijenti, umjesto da gube vrijeme na odlazak u bolnice i čekanje na prijavu te povratak kući, za to vrijeme rade na svojim poslovima.

"Ako pretpostavimo prosječnu satnicu od 32 kune po satu neto, time smo uštedjeli 1.792.000 kuna mjesečno, što je na godišnjoj razini ušteda od 21.504.000 kuna satnice", pojasnio je Ostojić na konferenciji za novinare posvećenoj smanjivanju lista čekanja u hrvatskim bolnicama.

Također je izrazio uvjerenje da će se tijekom ove godine sve veći broj obiteljskih liječnika uključiti u projekt e-Naručivanja, s obzirom da trenutno na pregled u bolnicu na taj način dolazi oko 20 posto pacijenata.

Ministar Ostojić pohvalio se i značajnim skraćenjem lista čekanja na velik broj bolničkih pregleda, čemu je značajno pridonijelo i aktivno upravljanje bolnicama, i to kroz veću odgovornost bolničkog menadžmenta te nabavu medicinskog materijala i deficitarnih medicinskih uređaja, naglasio je ministar zdravlja.

Tako je tijekom prošle godine Ministarstvo nabavilo velik broj najsuvremenijih medicinskih uređaja, među kojim su PET/CT i Neuro bi-plane za KBC Zagreb. KB Sestre milosrdnice dobile su linearni akcelerator, KBC Rijeka SPECT/CT, a zdravstvene su ustanove dobile velik broj ultrazvučnih uređaja - 19 za abdomen, krvne žile i površne organe, 13 za ehokardiologiju, 10 ultrazvučnih uređaja za ginekologiju, pet za pregled dojki te tri endoskopa i abdominalna ultrazvuka.

"Nije bilo diskriminacije, dobili su KBC-i, ali i županijske bolnice", rekao je ministar Ostojić.

U dijagnostiku je, po njegovim riječima, uključeno i sedam CT simulatora, koji su ranije bili potpuno neiskorišteni, a čime su liste čekanja značajno smanjene.

"Ušteđeno je 85 milijuna kuna stavljanjem u pogon postojećih neiskorištenih CT uređaja", rekao je ministar zdravlja.

Ostojić je priznao da je bilo i problema, odnosno povećanih lista čekanja, primjerice u Osijeku na koronografiju, a razlog tome je, kazao je, kvar uređaja.

U ovoj godini Ministarstvo planira nabavu dodatne medicinske opreme, među kojom je linearni akcelerator za KBC Zagreb (Jordanovac), pet kardioloških CAT lab uređaja, CT uređaj za šibensku i ogulinsku bolnicu te brojne druge. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter