Ostojić: Bike turizam u novoj turističkoj strategiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Hrvatska mora imati jaku nacionalnu aviokompaniju jer će bez nje teško dalje razvijati turizam. Ovisnost o low cost prijevoznicima nije dobra za što imamo mnogo primjera iz raznih destinacija, međutim jaka nacionalna avionska kompanija je za touroperatore vrlo bitna jer s njima možemo planirati naše poslovanje, i to ne samo u špici već i u pred i posezoni. Hrvatska je bez snažnog nacionalnog avioprijevoznika, kao Hrvatska bez mora, upozorio Dietmar Gunz, vlasnik i direktor FTI grupe, četvrtog najvećeg njemačkog touroperatora jučer u Münchenu gdje je započeo turistički sajam F.re.e.

Na sajmu se sa svojim štandom predstavlja i Hrvatska turistička zajednica, a posjeti ga oko 120.000 posjetitelja. Inače, FTI je lani u Hrvatsku doveo oko 55.000 turista, dok ove godine planiraju dovesti još oko 25.000 gostiju iz Njemačke što objašnjavaju potencijalom rasta u pred i posezoni. Zbog toga su prije mjesec dana u Rijeci osnovali svoj prvi centar, takozvani meeting point, preko kojeg će povezivati oko 150 klijenata, odnosno agencija i TO-a s domaćim ponuditeljima turističkih sadržaja i smještaja. Njegov je voditelj Denis Jukić. Rijeka je izabrana zbog svoje lokacije, ali i potencijala, kazao je Gunz i dodao da FTI-i planira krenuti s kruzingom iz Rijeke, kao alternativom za luku u Veneciji.

U sklopu ove grupacije djeluje i TV postaja Sonnenklar specijalizirana za prodaju turističkih aranžmana u kojoj je gostovao hrvatski ministar turizma Veljko Ostojić. Tijekom polusatne emisije u kojoj je dao intervju, prodavani su paketi za Rovinj, Opatiju i Dubrovnik, a prodano je oko 100 aranžmana.

Ministar je ukazao da je lani u Hrvatsku stiglo 13 posto Nijemaca više nego 2011., odnosno gotovo 1,9 milijuna, kao i da je jedan od ključnih proizvoda kojima Hrvatska može privući ove goste u pred i posezoni cikloturizam koji je kao poseban segment naveden i u Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. Ministar se, naime, sastao i s Markusom Schildhauerom, predsjednikom Savezne biciklističke organizacije Bavarske (ADFC) koji je iznio nevjerojatan podatak da Nijemci godišnje ostvare 20 milijuna dana po osobi na skijanju, dok na odmoru s biciklom ostvare nčak 157 milijuna dana po osobi.

- Bicikle na godišnjem odmoru koristi oko 30 posto Nijemaca, oko 35 milijuna Nijemaca barem jednom tjedno vozi bicikl, a imamo u zemlji oko 75 milijuna bicikala, rekao je Schildhauer te dodao kako je Hrvatska vrlo atraktivna za cikloturizam, uz ostalo i zbog blizine, dobrih ruta i ugodne klime.

Hrvatsku kao zemlju aktivnog odmora, ali i vrhunskih sportaša, jučer su na štandu Hrvatske turističke zajednice, promovirale i hrvatske sportske zvijezde. Već od jutra, posjetioci su se raspitivali hoće li se pojaviti Janica i Ivica Kostelić. Najtrofejniji hrvatski skijaši popodne su doista stigli i privukli brojne fanove. (A. JURIČIĆ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter