Ostojic bi preuzeo opce bolnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stecaj, dokapitalizacija ili prenošenje vlasnickih prava na državu, tri su moguce opcije za bolnice u vlasništvu županija koje danas grcaju u milijunskim dugovima. Ovo ce se pitanje, kako nam je potvrdio visoki izvor u ministarstvu zdravstva, rješavati vec u rujnu, i to po svoj prilici državnim preuzimanjem županijskih bolnica.

Ministar zdravlja Rajko Ostojic u više je navrata dao do znanja da država više ne namjerava pokrivati dugove opcih bolnica bez mogucnosti upravljanja tim ustanovama, pa županijama ostaju dva vruca mjeseca da se pripreme na reformu bolnickog sustava koja predstoji.

Županijske bolnice nakupile su 250 milijuna kuna duga veledrogerijama za placanje koje prelazi 180 dana. Ukoliko ne nadu novac za pokrice tog duga, županije bi se do jeseni trebale izjasniti o tome hoce li vlasništvo nad bolnickom ustanovom, zajedno s dugom, prepustiti državi.

Istodobno, priprema se i masterplan bolnickog sustava, koji ce bolnicki sustav ustrojiti po nacelu regija, s cetiri glavne regionalne bolnice i lokalnim bolnicama koje ce se medusobno povezivati i specijalizirati za odredene djelatnosti. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter