Ostojić: Bez zdravlja sve postaje ništa

Dijelili su se promotivni materijali o  prevencije raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice (Ranko Šuva
Dijelili su se promotivni materijali o prevencije raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice (Ranko Šuva

U sklopu javnozdravstvene kampanje "Za zdravlje. Danas" ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u zagrebačkom trgovačkom centru Westgate građanima dijelio materijale s informacijama o važnosti preventivnih zdravstvenih programa. 

Govoreći o kampanji "Za zdravlje. Danas" istaknuo je kako je vrijedna 15 milijuna kuna, te da je počela prošle subote predstavljanjem nacionalnih programa prevencije raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. Nakana joj je smanjiti broj oboljelih i smrtnost od raka te potaknuti građane da se odazovu pismenim pozivima koji će im stizati na kućnu adresu na preventivne programe. "Prevencija je zdravlje", poručio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Podsjetio je da se program ranog otkrivanja raka dojke provodi od 2006. godine i uključuje žene od 50 do 69 godina, a program ranog otkrivanja raka debelog crijeva provodi se od 2009. te uključuje i muškarce u dobi od 50 do 74 godine. Program ranog otkrivanja raka vrata maternice provodi se od ove godine i to za žene u dobi od 25 do 64 godine. 

"Odazovite se na preventivne akcije, jer zdravlje možda nije sve, ali bez zdravlja sve postaje ništa", poručio je ministar zdravlja.

Od raka dojke godišnje oboli 2.500 žena, a 900 ih umre, od raka debelog crijeva oko 3.000, a čak 1.900 ih umre, dok od raka vrata maternice oboli 300, a umre 120 žena.  Kampanju u West Gateu došli su podržati i brojne osobe iz javnoga i glazbenog života. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter