Oštetio kupce stanova za 13 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog sumnje da je kao clan Uprave Mehanike d.o.o. zlorabio ovlasti u gospodarskom poslovanju cime je devetero kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u zgradi Mehanika II u Ulici Andrije Kacica Miošica ulici u Puli oštetio za više od 13 milijuna kuna, pulska je policija nadležnom državnom odvjetništvu kazneno prijavila Predraga Škuljevica iz Pule.

Krim-istragom policija je utvrdila da je Škuljevic u razdoblju od kolovoza 2007. do travnja 2009. umjesto da cjelokupne kupoprodajne iznose cijene od svakog prodanog stana, poslovnog prostora i garaže usmjerava u korist kreditne partije kod Hypo Alpe-Adria Bank Internationala iz Klagenfurta, u svrhu podmirenja obveza s osnove kredita i kao uvjet da ta banka izda brisovno ocitovanje, novac kupaca koristio u druge svrhe.

U policijskom priopcenju navodi se da je novac, odnosno više od 13 milijuna kuna, clan Uprave Mehanike iskoristio za druge namjene tako što je ga je plasirao u korist nekoliko vlasnickih i poslovno povezanih društava na podrucju Istarske županije te podmirivao tekuce obveze trgovackog društva Mehanika d.o.o.

Time je Škuljevic, sumnja policija koja u svom izvješcu navodi samo inicijale osumnjicenika, na štetu kupaca koji su uplatili cjelokupnu kupoprodajnu cijenu, ali s cijih nekretnina nije brisano založno pravo u korist Hypo Alpe-Adria Banka d.d. Zagreb, pribavio protupravnu imovinsku korist za Mehaniku d.o.o. Pula.

Takvo postupanje clana Uprave Mehanike je, prema izvješcu policije, bilo suprotno odredbama ugovora o kreditu sklopljenog izmedu Hypo Alpe-Adria Bank Internationala iz Klagenfurta kao kreditora i Mehanike d.o.o. Pula kao korisnika kredita i odredbama Ugovora o izdavanju devizne garancije sa Sporazumom o osiguranju novcane tražbine sklopljenog izmedu Hypo Alpe-Adria Banka d.d. Zagreb i Mehanike d.o.o. Pula kao nalogodavatelja i založnog dužnika.

Ti dokumenti pak propisuju obvezu Mehanike da cjelokupne iznose kupoprodajne cijene od svakog prodanog stana i poslovnog prostora u stambeno-poslovnoj zgradi Mehanika II usmjerava u korist kreditne partije kod kreditora u svrhu podmirenja obveza ovog kredita i kao uvjet za izdavanje brisovnog ocitovanja Hypo Alpe Adria-Banka d.d. Zagreb sa nekretnina koje su predmet kupoprodaje.


Podijeli: Facebook Twiter