Oštetili proracun za 900 tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU istarske dovršili su kriminalisticka istraživanja usmjerena na otkrivanje poreznih kaznenih djela u kojima su tri trgovacka društva državni proracun oštetila za gotovo 900 tisuca kuna.

Policija je utvrdila osnovanu sumnju da K. K. (38) iz Raklja, kao odgovorna osoba jednog tamošnjeg trgovackog društva, u razdoblju od sijecnja 2005. do travnja 2007. godine nije iskazivao ostvarene prihode i to s ciljem da izbjegne placanje poreza, cime je oštetio državni proracun za 212.009,72 kuna. Protiv K. K. i tog trgovackog društva podnijeto je posebno izvješce nadležnom opcinskom državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela utaje poreza i drugih davanja.

Kriminalistickim istraživanjem nad 45-godišnjom A. L. iz Rovinja, clanicom uprave jednog trgovackog društva, i 41-godišnjim državljaninom Srbije M. T., voditeljem poslovanja istog trgovackog društva, utvrdeno je da su po prethodnom dogovoru, a u nakani da neplacanjem poreza i doprinosa to trgovacko društvo ostvari znatnu nepripadnu korist, novac od utrška ostvarenog u caffe baru (koji posluje u okviru te tvrtke) zadržali za osobne potrebe umjesto da su ga polagali na racun društva. Zadržavši novac za sebe nisu obracunavali i uplacivali poreze i doprinose.

Kako bi prikrili da se radi o oporezivom dohotku dvojac je 15. prosinca 2008. godine zakljucio ugovor o kratkorocnom zajmu po kojem trgovacko društvo daje 41-godišnjaku zajam u iznosu od 527.200 kuna, iako su znali da 41-godišnjak nece vratiti taj iznos. Rovinjka i Srbin na taj su si nacin pribavili dobit na štetu državnog proracuna u iznosu od 629.740,02 kuna. Protiv njih je podneseno posebno izvješce nadležnom opcinskom državnom odvjetništvu zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave. Njihovo ce trgovacko društvo pak biti prijavljeno zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Istražujuci 43-godišnjeg M. S., vlasnika trgovackog obrta iz Pule, policija je utvrdila osnovanu sumnju da je u namjeri da sprijeci provedbu rješenja ovrhe Porezne uprave zbog duga od 57.857,27 kuna prodao automobil Audi A6, a da novac od prodaje nije položio na žiro-racun obrta, vec ga je zadržao za sebe. Time je Puljanin sprijecio namirenje duga prema Ministarstvu financija. Protiv 43-godišnjaka slijedi posebno izvješce državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela povrede tudih prava.


Podijeli: Facebook Twiter