Oštetili proračun za 2,5 milijuna kuna

(M. S.)
(M. S.)

Pazinski Općinski sud je pravomoćno osudio talijanskog državljanina Sergija Corradinija (49) iz Tregnaga na godinu i dva mjeseca zatvora ali pod uvjetom da u roku od tri godine ne počini kazneno djelo, nizozemskog državljanina Louisa Godefridus Bernardus Maria van De Loo (53) iz Moniga del Garda na 10 mjeseci zatvora ali uvjetno na dvije godine te poduzeće Happycamp sa sjedištem u Rijeci novčanom kaznom od 50 tisuća kuna. Svi su osuđeni zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju u vremenu od 2003. do 2006. godine na štetu državnog proračuna od oko 2,5 milijuna kuna.

Sud je Corradinija kao člana uprave društva C.H.V. Turist i Van de Looa kao predsjednika uprave tog društva okrivio da su što zajednički, a što pojedinačno tijekom predmetnog razdoblja izbjegli obračunati, prijaviti i platiti porez na dodanu vrijednost na usluge iznajmljivanja smještajnih kapaciteta. U istom su iznosu zbog neprijavljivanja oporezive obveze ostvarili pravo na odbitak pretporeza, odnosno povrata poreza. Naime, iskoristili su zakonsku stavku kojom je propisana stopa od nula posto na usluge organiziranog boravka inozemnih gostiju koje se plaćaju doznakama iz inozemstva. Da bi stvorili fiktivnu sliku da su ispunjeni uvjeti za obračunavanje poreza po nultoj stopi, poduzeće Happycamp kojeg vodi Corradini i Selectcamp B.V. iz Nizozemske kojeg vodi Van de Loo sklopili su ugovore o pružanju alotmanskih usluga po kojima će ta dva poduzeća puniti kapacitete C.H.V. Turist u kampovima u Hrvatskoj, znajući unaprijed da to C.H.V. Turist neće učiniti. Naime, kapacitete u Hrvatskoj je punio Happycamp putem svojih predstavnika, a C.H.V. Turist je iznajmljivao smještajne kapacitete Happycampu. Računi za uslugu boravka inozemnih gostiju bez obračunavanja poreza na dodanu vrijednost su ispostavljani Happycampu i Selectcamp BV.

Corradini, Van de Loo i Happycamp su dužni platiti troškove kaznenog postupka u iznosu od 43 tisuće kuna u roku od 30 dana od pravomoćnosti. (M. SARDELIN)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter