Oštetili Poreznu upravu za 7,4 mil. kn?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na temelju zahtjeva pulskog Županijskog i Opcinskog državnog odvjetništva te podnesene kaznene prijave Porezne uprave, policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU istarske proveli su kriminalisticko istraživanje nad poslovanjem tvrtke Glas Istre d.o.o.

Kriminalistickim je istraživanjem utvrdena osnovana sumnja da su Željko Žmak (75), kao predsjednik Uprave, i Dražen Žmak (52), kao clan Uprave Glasa Istre d.o.o., iako su znali da društvo ima dospjele nepodmirene obveze prema više vjerovnika, tijekom veljace 2010. godine prenijeli poslovanje na društva-kceri.

To su ucinili tako što su sklopili dva ugovora o prodaji imovine i prijenosu prava kojima je maticno društvo društvima-kceri prodalo materijalnu i nematerijalnu imovinu i zalihe robe za oko 15,8 milijuna kuna te prenijelo prava, odnosno ugovore o zakupu poslovnih prostora, ugovore o kupnji i nabavi trgovacke robe, ugovore o komisionoj prodaji tiskovine, ugovore o tiskanju, ugovore o uslugama informacijskih agencija, ugovore o oglašavanju i drugim promidžbenim uslugama te druge poslovne ugovore, pravo izdavanja glasila i oglasnika, kao i ugovore o radu s djelatnicima društva.

Kako u svom priopcenju navodi policija, dvojac je na taj nacin, u uvjetima prezaduženosti i insolventnosti trgovackog društva, pogoršao njegovo imovno stanje i time umanjio mogucnost namirenja više svojih vjerovnika, medu kojima je i Ministarstvo financija - Porezna uprava Podrucni ured Pazin s tražbinom neplacenih poreza i doprinosa u iznosu od najmanje 7,4 milijuna kuna. Poslovne udjele u društvima-kceri kasnije su pak prodali za po jednu kunu.

Zbog osnovane sumnje da su pocinili kazneno djelo povrede tudih prava protiv Željka i Dražena Žmaka podneseno je posebno izvješce Opcinskom državnom odvjetništvu u Puli. (S. PERŠIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter