Oštetili državu za 10,8 milijuna kuna?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko državno odvjetništvo u Puli podnijelo je istražni zahtjev protiv Željka (75) i Dražena Žmaka (52) zbog osnovane sumnje da su pocinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju te protiv trgovackog društva ciji su bili clanovi Uprave, odnosno protiv Glasa Istre d.o.o.

U priopcenju Državno odvjetništvo navodi da postoji osnovana sumnja da je dvojac zajedno i dogovorno, odnosno prvoosumnjiceni Željko Žmak kao predsjednik Uprave i drugoosumnjiceni Dražen Žmak kao clan Uprave, u cilju izbjegavanja placanja poreza i doprinosa te ostvarivanja nepripadne imovinske koristi za trgovacko društvo 1. veljace 2009. u Puli zakljucio dva ugovora o prodaji imovine i prava u vrijednosti od oko 10.969.000 kuna bez PDV-a i oko 4.862.000 kuna bez PDV-a.

Ugovore su sklopili s dva sestrinska društva uz ugovornu obvezu da se kupovna cijena podmiri preuzimanjem dugova Glasa Istre d.o.o. prema vjerovnicima, i da se sklope ugovori o radu sa svim radnicima trgovackog društva, no pritom u popis preuzetih dugova nisu uvrstili postojece obveze.

Državno odvjetništvo osnovano sumnja da je 24. veljace 2010. prvoosumnjiceni Željko Žmak s trecim trgovackim društvom iz Pule zakljucio dva ugovora o prijenosu poslovnog udjela u sestrinskim trgovackim društvima za cijenu od po jednu kunu, cime su u potpunosti onemogucili namirenje obveza prema državnom proracunu u iznosu oko 7.500.000 kuna i obveze po osnovi PDV-a nastale prodajom imovine i prava u iznosu od 3.338.162,35 kuna. (S. P.)

 


Podijeli: Facebook Twiter