Osteoporoza sve prisutnija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Liga protiv reumatizma Istarske županije nastavlja svoje aktivnosti besplatnog mjerenja mineralne gustoce kostiju u Istri. U ponedjeljak u opcinskoj zgradi u Lupoglavu, s pocetkom u 16.30 sati, stanovnici Lupoglava moci ce provjeriti imaju li osteoporozu.

Posljednjih mjeseci jaca kampanja o osteoporozi, ali kao rezultat propagande farmaceutskih tvrtki koje proizvode lijekove cija je ucinkovitost problematicna. No istodobno, podaci temeljeni na mjerenju mineralne gustoce kostiju diljem svijeta svjedoce o znacajnom porastu ove bolesti. To je u najvecoj mjeri rezultat dužeg životnog vijeka ljudi, ali i drugih faktora vezanih za nacin življenja, utjecaja drugih bolesti i lijekova, istice predsjednica Hrvatske lige protiv reumatizma Istarske županije Vlasta Urban Tripovic.

Ona kaže da rezultati koje su dobili u akcijama mjerenja mineralne gustoce kostiju od 2001. godine u Istri potvrduju te cinjenice. "Pregledano je više od 6.000 osoba starijih od 65 godina i utvrden je manjak mineralne gustoce u 27,5 posto slucajeva, odnosno u 1.650 osoba", istice dr. Urban Tripovic. Kod ovih bolesnika postoji višestruki rizik od prijeloma.

Svi koji imaju upit o osteporozi mogu posjetiti savjetovalište u Puli u Heningerovoj ulici, koje radi svake srijede od 8 do 10 sati.


Podijeli: Facebook Twiter