Oštećenje gena uzrokuju neke mentalne bolesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki znanstvenici utvrdili su oštećenja na nekoliko istih gena kod pet čestih psihijatrijskih poremećaja, objavljeno je u medicinskom časopisu Lancet.

U jednom od najvećih istraživanja genetskih mutacija povezanih s mentalnim bolestima, znanstvenici su proučili DNK više od 33 tisuće osoba koje pate od autizma, poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD), bipolarnog poremećaja, teške depresije i shizofrenije.

Njihovi su genomi uspoređeni s genomima gotovo 28 tisuća osoba koje nisu patile od tih bolesti kako bi se utvrdile genetske razlike. Otkriveno je da je za pet bolesti zajednički faktor rizika oštećenje na kromosomima 2 i 10 te na dva gena koji pomažu u regulaciji kalcija u moždanim stanicama. Jedan od gena poznat kao CACNA1C već je u ranijim istraživanjima izdvojen kao povezan s bipolarnim poremećajem i shizofrenijom. Američki znanstvenici zaključili su da su ti geni dio šire slike te da sami po sebi ne objašnjavaju uzrok tih poremećaja ili razlike u simptomima kod iste bolesti.

Genomi, koje je analizirao američki tim iz Psychiatrics Genomics Consortium, potekli su isključivo od osoba europskog porijekla pa se rezultati za druge rase mogu razlikovati, upozorili su znanstvenici. No, dodali su, otkriće je dobar korak prema novim mogućnostima u liječenju tih bolesti. Psihijatrijske poremećaje teško je kategorizirati zbog toga što simptomi mogu biti nespecifični ili kontradiktorni i malo se zna o njihovu uzroku. Utjecaj okoline također igra ulogu.

Prijašnja istraživanja genoma utvrdila su zanimljive zajedničke odlike kod niza autoimunih bolesti uključujući artritis, Crohnovu bolest ili psorijazu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter