Oštećeni kip još nije vraćen na Portaratu

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

U ožujku 2013. godina skinuta je statua žene sa zgrade na Portarati. Tada su iz Grada poručili da odlazi na restauraciju u Zagreb te da će se vratiti za mjesec dana.

Statua još nije vraćena pa su se okolni stanari počeli pitati gdje je nestao kip. Prvo smo informaciju potražili kod Darka Glumca, upravitelja Castruma koji je i upravitelj zgrade s koje je statua skinuta, no on nas je uputio na nadležni gradski odjel.

- Skulptura s krova zgrade Trg Portarata 2 trenutno se nalazi u privremenom depou Arheološkog muzeja Istre u prostoru Fort Bourguignona. Prilikom pregleda skulpture i prije početka radova, kao i tijekom njihova izvođenja, zamijećena su mnogobrojna teška oštećenja kamenog materijala skulpture i bočno postavljenih vaza te je isto tako utvrđeno kako u figuralnoj kompoziciji nedostaju dvije skulpture.

U tijeku je iznimno složen proces konzervatorsko-restauratorske obnove i rekonstrukcije elemenata peterodijelne skulpture, a o čijoj će daljnjoj dinamici ovisiti i krajnji rok dovršetka radova, poručeno nam je iz Grada.

Zašto su tolika oštećenja tek naknadno ustanovljena i kako to da su se najavljeni radovi od mjesec dana odjednom rastegnuli na  godine nismo uspjeli doznati, no zasigurno ćemo pratiti kada će se skulptura vratiti "doma". Dodajmo da je za skidanje i restauraciju skulpture, prema informacijama iz Grada iz 2013., bio ovlašten Hrvatski restauratorski zavod iz Zagreba, čiju je ponudu Grad prihvatio, a obnovu je u potpunosti trebao financirati Grad Pula. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter