Ostavština Tatjane Arambašin u muzeju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ostavština Tatjane Arambašin-Sliškovic, istaknute suvremene pulske književnice koja nas je napustila u travnju 2009., ovog ce mjeseca postati dijelom fundusa Povijesnoga muzeja Istre, tocnije Zbirke znacajnih licnosti koju vodi kustosica Katarina Pocedic.

Potvrdio nam je to Gracijano Kešac, ravnatelj muzeja, pojasnivši da su nakon smrti priznate autorice zakonski nasljednici ostavštine, supružnici Batel iz Pule, vrjedniji dio, stilski namještaj, odlucili donirati muzeju. Sitniji su predmeti, saznajemo, prodani.

"Ostavštinu cini stilski namještaj od kraja 18. do pocetka 20. stoljeca - krevet, stol, stolice, komode, ogledala, zatim slike, skulpture, satovi, razni uporabni ukrasni i osobni predmeti te knjige", kaže Kešac.

Muzej ce pohraniti i rukopise njezinih objavljenih djela, a privremeno ce preuzeti i one neobjavljene, koje ce naknadno, kada se stvore uvjeti za njihov smještaj, preuzeti Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika.

Kešac naglašava kulturno-povijesnu vrijednost predmeta, no i dokumentarnu zbog uloge koju je Arambašin-Sliškovic imala u književnom i uopce kulturnom životu Pule.

"Za svoje romane, pripovijetke, drame i eseje dobila je brojne nagrade, a bila je i jedan od pokretaca prvog hrvatskog poslijeratnog casopisa u Istri Istarski mozaik, tajnica Matice hrvatske, a medu prvim Istranima postaje clanicom Društva hrvatskih književnika i jedan od osnivaca njegova istarskog ogranka, podsjeca.

Arambašin-Sliškovic bila je i clanica P.E.N.-a, njena su djela prevodena na više svjetskih jezika, a i sama se bavila prevodenjem s engleskog, njemackog i slovenskog na hrvatski.

Osvrnuo se na "nekoliko nesretnih i nespretnih promašaja u pokušajima da se kulturna baština, koja je pripadala znamenitim Puljanima, pohrani u relevantnim institucijama - poput ostavština Slavka Zlatica i Josipa Crnoborija, kao i promašenih planova s muzejom tiskarstva".

"Ovo je hvalevrijedan primjer spašavanja pulske kulturne baštine, a za to priznanje zaslužuju donatori, Povijesni muzej Istre i Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika", istaknuo je.


Podijeli: Facebook Twiter