Ostavština bivše vlasti: Umagu prijeti ovrha

Vili Bassanese i Mauro Jurman (Tanja KOCIJANČIĆ)
Vili Bassanese i Mauro Jurman (Tanja KOCIJANČIĆ)

Grad Umag je pred ovrhom - iz proračuna će se uskoro skinuti 700 tisuća kuna na temelju pravomoćne presude zbog naručenog, ali nikad plaćenog automobila marke "audi A4" od tvrtke Auto Zubak iz Velike Gorice, kao tužitelja. Grad je za to doznao prije dva mjeseca, kada je stigla presuda, a kako su danas na konferenciji za novinare objavili gradonačelnik i njegov zamjenik Vili Bassanese i Mauro Jurman, taj automobil, vrijedan 210 tisuća kuna, sada će s kamatama i ostalim troškovima platiti građani Umaga.

- Bivši gradonačelnik Vlado Kraljević 1998. naručio je službeno vozilo od Auto Zubaka i ključeve predao tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Puli Ivanu Milanoviću, u prisutnosti brojnih uzvanika, što smo doznali u obrazloženju presude. Zbog nesporno očitog propusta Kraljevića i politike koja ga je podržavala, iako se za to znalo od 1998. i Grad je više puta upozoren, nikada se ništa nije poduzelo da se problem riješi i šteta umanji. Pisanim putem ćemo tražiti od Kraljevića d uplati 700 tisuća kuna, jer je propust njegov. Ako to ne učini, bit ćemo primorani protiv njega pokrenuti prisilnu naplatu kroz sudski postupak, najavio je Bassanese.

Osvrnuli su se na još jedan propust i višemilijunski gubitak za budžet, a koji se odnosi na prodaju građevinske parcele firmi Građevinar, koja je 1993. s ondašnjom bivšom općinom Buje sklopila ugovor o kupoprodaji za oko 7.200 četvornih metara na gradskoj rivi. Država je, podsjeća sindako, podnijela tužbu protiv Grada i Građevinara i od 2003. ta je čestica upisana kao pomorsko dobro. Stoga, pravni prethodnik Grada, budući da nije bio vlasnik atraktivnog terena na Novoj obali, nije ga ni smio prodati.

- Predložit ćemo Gradskom vijeću sklapanje nagodbe s tužiteljem, tvrtkom Team Čakovec (prije Građevinar), za iznos od 3,2 milijuna kuna. Time bi se za više od tri milijuna kuna ublažio novčani gubitak i napokon okončao spor, veli gradonačelnik.

Bassanese je ustvrdio da im je prethodna vlast ostavila 84 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja, oko 30 milijuna kredita i više od 14 tisuća neriješenih predmeta iz kojih proizlazi još uvijek neutvrđena višemilijunska obaveza Grada zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa. Otkad su na vlasti uspjeli su smanjiti potraživanja za 50 milijuna, ali skoro 30 milijuna kuna neće moći naplatiti, jer na vrijeme nisu poduzete nikakve mjere naplate ili je nastupila zastara ili su dužnici u stečaju. Zbog  grešaka iz razdoblja od 2003. do 2009. po raznim osnovama budžetu je oduzeto oko milijun kuna, ustvrdio je Bassanese.

Kraljević: Račun za audi A4 nikad nije stigao u gradsku upravu

Na upit da komentira nastali problem, bivši gradonačelnik Vlado Kraljević rekao je da tu sudsku presudu nije vidio, te da, koliko se sjeća, račun za audi A4 u gradsku upravu nikad nije stigao. No, spreman je razgovarati s Gradom o tome i razjasniti problem, jer, kazao je, "ne bježi od toga". (Piše Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter