Ostavke u sindikatu pulske bolnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sporazum o davno odradenim i neisplacenim prekovremenim satima u pulskoj je bolnici potpisan uoci Uskrsa, no ovog su tjedna zbog njegove izvedbe dva celna covjeka podružnice Samostalnog sindikata zdravstva podnijela ostavke. Naime, s debelim zakašnjenjem ovog su tjedna održana dva skupa zaposlenika na kojima je bilo rijeci o sporazumu.

Prihvacanjem sporazuma bez znanja radnika nisu bili zadovoljni mnogi zaposlenici i clanovi sindikata, a nakon svega uslijedile su ostavke. Prvo je zbog loše komunikacije ostavku u sindikatu podnijela njena celnica Vesna Biletic. Zatim ju je dao i Walter Križan, koji se kao njen zamjenik nije složio s njenim nacinom rada. Danas u Pulu dolazi predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek da bi prisustvovala sastanku Izvršnog odbora podružnice pulske bolnice, koja je do sada bila dobro organizirana.

Prema rijecima Biletic, koja je ujedno i predsjednica Radnickog vijeca, oko 90 posto medicinskih sestara i tehnicara vec je prihvatilo odredbe sporazuma. Naime, prekovremene sate ne ostvaruju lijecnici koji imaju drugaciji obracun rada te dio osoblja koje ne radi u smhenama. Niti jedna medicinska sestra koja je tužila bolnicu za neisplatu prekovremenih sati, a takvih je više od 30, nije potpisala izjavu kojom prihvaca sporazum, vec ceka sudski ishod.



Prema sporazumu, 40 posto odradenih sati isplatit ce se u novcu u osam rata do kraja godine, a 60 posto ostvarit ce se slobodnim danima do kraja iduce godine. Rijec je o ukupno 50.220 prekovremenih sati ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna koje su medicinske sestre, tehnicari i radnice u kuhinji odradili od 1. sijecnja 2005. do 31. kolovoza 2009. godine. Pregovori oko isplate tog davno zaradenog novca trajali su tri godine, a sporazum je potpisan bez konacnog uvida radnika.

Upravo je na održanom skupu zaposlenika postavljeno pitanje zbog cega su obracunati prekovremeni do kraja rujna, a ne do kraja kolovoza, kako je dogovoreno, doznajemo od Biletic.

Ona je kao predsjednica Radnickog vijeca i povjerenica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi supotpisnica sporazuma, pored Jadranke Linardon u ime Sindikata Istre i Kvarnera te Eduarda Giudicija u ime lijecnickog sindikata. Ravnatelj je odgovorio da ce se ta greška ispraviti, prekovremeni obracunati do kraja kolovoza, a isplata prvih dviju rata bit ce na sljedecoj placi.

Avberšek je bila iznenadena kada je za sporazum doznala od udruge poslodavaca. "Nakon toga mnogi clanovi sindikata iz pulske podružnice zvali su me i pitali što je to. Žao mi je što clanstvo nije na vrijeme informirano i dajem kritiku svom sindikatu", rekla je Avberšek.

"Skup zaposlenika prekasno je održan. Ljudi imaju pravo doznati za odredbe sporazuma prije njegovog potpisivanja kako bi se izjasnili pristaju li uopce na sporazum", upozorila je ona.


Podijeli: Facebook Twiter