Ostavke članova protukorupcijskog povjerenstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica od trojice članova slovenskog protukorupcijskog povjerenstva koje je u petak imenovao predsjednik Borut Pahor u utorak su odstupila s dužnosti.

Kako je u utorak objavljeno iz ureda slovenskog predsjednika, ostavke Jurija Fermea i Darka Starea, članova senata povjerenstva, Pahor je prihvatio, a i predsjednika komisije Borisa Štefaneca pozvao je da promisli može li ostati na dužnosti ne koju je imenovan, o čemu će se Štefanec izjasniti u srijedu.

"Predsjednik Pahor je Štefaneca zamolio da razmotri nastale okolnosti i sam temeljito prosudi i ocijeni postoje li mogućnosti da uspješno radi i vodi komisiju", priopćeno je iz Pahorova ureda.

Zahtjevi više političkih stranaka i udruga da članovi komisije dadu ostavku pojavili su se odmah nakon što je u petak, kad su imenovani, otkriveno da je predsjednik komisije Boris Štefanec neposredno prije imenovanja dao ostavku na članstvo u stranci Pozitivna Slovenija (PS) koju vodi premijerka Alenka Bratušek, što je dovelo u pitanje integritet povjerenstva i njegovu vjerodostojnost.

Formalno, članstvo članova komisije u političkim strankama nije zapreka za imenovanje u komisiju, ali se pred povjerenstvom ispituju i korupcijski rizici članova stranaka, kako je trenutačno slučaj sa više zastupnika i drugih visokih dužnosnika Pozitivne Slovenije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter