Ostavka veleposlanika SAD-a zbog WikiLeaksa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki veleposlanik u Meksiku podnio je ostavku nakon objave americkih diplomatskih bilješki na internetskoj stranici WikiLeaks, u kojima je kritizirao nedjelotvornost vlade u borbi protiv narkokartela, što je razljutilo meksickog predsjednika, izvijestio je u nedjelju americki tisak.

Carlos Pascual je prvi visoki americki diplomat koji je do sada izgubio posao zbog objave povjerljive diplomatske prepiske State Departmenta na WikiLeaksu. Na dužnosti u Meksiku bio je 19 mjeseci.

Državna tajnica Hillary Clinton rekla je u priopcenju objavljenom u subotu navecer da je ostavku Pascuala prihvatila "s velikim žaljenjem".

"Carlos je prenio svoju odluku da se vrati u Washington na temelju njegove osobne želje da osigura snažne odnose izmedu naših dviju zemalja i sprijeci da pitanja koja je otvorio predsjednik Felipe Calderon ometu važan posao unapredenja naših bilateralnih interesa", rekla je Clinton.

Meksicki predsjednik Calderon javno je kritizirao Pascuala, rekavši u intervjuu listu The Washington Post pocetkom ožujka da je razljucen ocjenom veleposlanika SAD-a prema kojoj meksicka vojska "izbjegava rizik" u borbi protiv narkokartela.

Calderon je takoder rekao kako su diplomatske bilješke otkrile americka nastojanja da okrenu meksicke agencije jedne protiv drugih u borbi protiv droge. Calderon je tada najavio da namjerava razgovarati s predsjednikom Barackom Obamom, na sastanku u Bijeloj kuci 3. ožujka, o svojim teškocama s Pascualom.


Podijeli: Facebook Twiter