Ostavka Škaričić u Antikorupcijskom vijeću HZZO-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinarka Nataša Škaričić podnijela je danas neopozivu ostavku na dužnost predsjednice Antikorupcijskog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), s obrazloženjem da HZZO u protekla dva mjeseca nije pružio nikakav pravni ni stručni okvir za rad novoosnovanog vijeća namijenjenog sprečavanju korupcije u zdravstvu.

HZZO nije osigurao da se Antikorupcijsko vijeće konstituira u skladu sa Statutom Zavoda, ono stoga, ni dva mjeseca nakon osnutka, nema pravno uporište za svoj rad, a kamoli razvijenu strategiju za djelovanje, ističe Škaričić u obrazloženju ostavke upućene ravnatelju HZZO-a Siniši Vragi. 

Zbog razmjera korupcije u zdravstvu sustav godišnje gubi sigurno dvije milijarde kuna, tvrdi Škaričić. S obzirom na to članovi Vijeća predložili su da ono radi kao profesionalno savjetodavno tijelo, koje će donositi mjere za borbu protiv korupcije, pratiti i ocjenjivati provedbu tih mjera te primati predstavke fizičkih i pravnih osoba koje prijave korupciju.

- Pokušavajući dotjerati pravni okvir za takav rad došli smo, međutim, do niza nesavladivih prepreka koje su postavili zaposlenici HZZO-a koji su imenovani za članove Vijeća, navodi Škaričić u obrazloženju. 

Dodaje da bi nastavak rada u takvom tijelu smatrala sudjelovanjem u izigravanju javnosti i lažnom stvaranju dojma da se Zavod zaista kani uhvatiti ukoštac s korupcijom. 

Prva sjednica sedmeročlanog Antikorupcijskog vijeća HZZO-a održana je 28. ožujka ove godine. Škaričić, koja je bila jedna od dvoje novinara uključenih u rad Vijeća, podsjeća da je HZZO tada u Vijeće pozvao osobe različitih profesionalnih profila (liječnike, pravnike, ekonomiste, novinare) smatrajući ih stručnjacima za borbu protiv korupcije, da bi se napokon počeo rješavati problem koji iscrpljuje zdravstveni proračun i podriva dostupnost zdravstvene zaštite.

Ona tvrdi da članovi Vijeća iz HZZO-a na zadnju sjednicu nisu donijeli dokumentaciju o uplatama farmaceutske industrije na račune liječnika, iako je zatražena radi rasprave o toj temi. Na upit zašto nisu donijeli tražene dokumente kazali su da "oni ne znaju gdje bi ih nabavili", kaže Škaričić, koja u takvom postupku vidi "potpuno ignoriranje procedure i izrugivanje svim onim problemima zbog kojih je Vijeće osnovano".

Komentirajući ostavku, ravnatelj HZZO-a Siniša Varga ustvrdio je da su zahtjevi Vijeća u nekim segmentima bili radikalniji od onoga što dopušta trenutni zakonski okvir. Uz ostalo, kaže Varga, tražili su profesionalizaciju Vijeća i zamrzavanje radnog odnosa članova, što zasad nije predviđeno zakonom.

- Evolucijom bi možda to tijelo postalo samostalno, ali u sadašnjoj fazi nije se moglo tražiti od ljudi da napuste posao radi sudjelovanja u radu Vijeća, rekao je Varga novinarima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter