Ostavka premijera Haitija Laurenta Lamothea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haićanski premijer Laurent Lamothe objavio je u nedjelju ostavku, očekivanu u zemlji koju potresa teška politička kriza, u poruci objavljenoj putem Twittera ministarstva komunikacija.

"Napuštam dužnost premijera večeras uz osjećaj dovršene zadaće", kazao je Lamothe u televizijskom intervjuu. Ostavka Laurenta Lamothe očekivala se nakon izjava predsjednika Michela Martellyja koji je u petak najavio da je premijer spreman podnijeti ostavku kako bi omogućio izlaz iz političke slijepe ulice u kojoj se našao Haiti s obzirom da vlada nije bila u stanju organizirati parlamentarne izbore na koje se čeka već tri godine. Unazad nekoliko tjedana oporba prosvjeduje zahtijevajući ostavku predsjednika i njegova premijera.

U subotu je ubijen muškarac u novom valu prosvjeda u glavnom gradu Haitija koje je policija grubo prekinula. Sukobi su izbili kad su mladi pokušali prodrijeti kroz barikadu u unutrašnjost predsjedničke palače. Premijerova ostavka bila je jedna od preporuka savjetodavnog povjerenstva formiranog sa zadaćom da pronađe put izlaska iz krize te najsiromašnije zemlje američkog kontinenta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter