Ostavite svaku nadu…

Navijači žele vidjeti borbenost i agresivnost (M. MIJOŠEK)
Navijači žele vidjeti borbenost i agresivnost (M. MIJOŠEK)

"Ostavite svaku nadu, vi koji ulazite ovdje." Rečenica iz Danteova "Pakla" najbolje bi mogla opisati dosadašnju povijest prvoligaških utakmica između Dinama i Istre 1961, bez obzira kako se pulski klub u tom trenutku zvao, odigranih na Maksimiru.

U svojoj povijesti "zeleno-žuti" su 12 puta pohodili stadion nasuprot zagrebačkog Zoološkog vrta i s njega se u Pulu vratili s jednim jedinim bodom. I tih 0:0 s utakmice odigrane 23. travnja 2005. godine moraju se gledati kroz jednu drugačiju prizmu, jer su izboreni u Ligi za ostanak koju su "modri" odradili na način da su jedva čekali da se ona završi skupa s cijelom deprimirajućom sezonom. Puljani su se jednostavno u pravo vrijeme našli na pravom mjestu i "ugrabili" bod na Maksimiru, ono što im poslije nikad više nije pošlo za nogom.

Nakon razočaranja kojeg su mu priredili igrači, Zdravko Mamić je svima poručio, izazvavši pritom i brojne podsmjehe, da će se Dinamo vratiti još jači i već u sljedećoj sezoni zasjesti na vrh hrvatskog nogometa s kojeg ga neće biti lako skinuti. Proročanstvo najmoćnijeg čovjeka u hrvatskom nogometu se obistinilo, "modri" su osvojili deset naslova prvaka u nizu, a isto toliko puta su u tom periodu "zeleno-žuti" pognutih glava napustili maksimirski travnjak.

Računajući i premijernih 3:0, Dinamo je u dosadašnjih 12 susreta 42 puta zatresao pulsku mrežu, dok su njegovi golmani kapitulirali samo šest puta i to najbolje može oslikati razliku u snazi i kvaliteti između ove dvije momčadi.

Uz taj remi, samo su još jednom, prije točno deset godina kad je na "zeleno-žutoj" klupi debitirao Milivoj Bračun, a mrežu čuvao Vanja Iveša, pulski nogometaši uspjeli parirati Dinamu koji je teškom mukom, pogotkom Mathiasa Chage u 77. minuti, stigao do pobjede. Na svim ostalim ogledima bijela zastava bila je izvješena još na Učki i jedina dilema koja je postojala ticala se broja lopti koje će završiti u gostujućoj mreži. Nada da će domaći nogometaši nakon što osiguraju pobjedu malo podići nogu s gasa najčešće bi se pokazala varljivom, pa su tako Puljani morali s centra kretati i četiri-pet puta, a u najbolnijem je sjećanju ostala utakmica odigrana 25. srpnja 2009. godine, kad su Zagrepčani pobjedom od 7:1 zaželjeli Puljanima sretan povratak u društvo najboljih.

Ostao je to do dana današnjeg najteži poraz "zeleno-žutih" u prvoligaškom društvu, jedina utakmica na kojoj je pulski golman, tom prilikom Robert Lisjak, sedam puta morao vaditi loptu iz svoje mreže.

Što možemo očekivati od nedjeljnog, 13. zagrebačkog dvoboja ovih dviju momčadi? Realno, sve osim još jednog uvjerljivog poraza Puljana bila bi "puna šaka brade", jer što može napraviti momčad koja u dva uzastopna nastupa ne uspije nadigrati "fenjeraša" Zagreba, a na gostovanju u Zaprešiću dobije "tri laka komada" uz promašeni kazneni udarac Intera. (I. CEROVAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter