"Oštarica Mirandolina" oduševila publiku na Forteci

Mirandolina je oduševila lindarsku publiku
Mirandolina je oduševila lindarsku publiku

Lindarska Forteca, livada pred župnom crkvom, od pazinske kotline "odrezana" ostatkom gradskih zidina, čak i jednim zaostalim topom iz napoleonskih vremena, posljednjih se godina otkriva kao sve zahvalnija kazališna pozornica.

I sve posjećenija; predstave na Forteci prati po nekoliko stotina gledatelja, dolazeći odasvud, a tako je bilo i za izvedbe "Oštarice Mirandoline", prikazane u sklopu lindarske pučke fešte Mohorove.

"Ovo je poseban izazov, nastupati pred gledalištem u kojemu ima više publike nego u Lindaru stanovnika", komentirao je redatelj Jasminko Balenović punjenje auditorija na Forteci.

A sama predstava je, malo je reći - oduševila publiku, i iako joj je to bila već šesta izvedba, vjerojatno je među svim dosadašnjim bila jedinstvena.

"Oštarica Mirandolina" je zapravo adaptacija "Locandiere" Carla Goldonija, na čakavski ju je dijalekt preveo te lokalnim pulsko-istarsko-austrougarskim prilikama fenomenalno prilagodio Daniel Načinović, a glumačka postava - Lana Gojak, Robert Ugrina, Teo Tiani, Denis Brižić, Romina Vitasović, Elena Orlić, Luka Juričić i Franjo Tončinić - odlično je dočarala atmosferu pulske gostionice "Tri soldata" i šaroliku nisku likova čije se sudbine u ovoj priči isprepliću.

Salvama smijeha i srdačnim pljeskom publika je u toploj lindarskoj večeri ispratila Mirandolinu i njene udvarače, i definitivno potvrdila da je lindarska Forteca izvrsna "čakavska scena" koju bi stvarno bilo dobro još bolje i češće iskoristiti. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter