Ostao bez place i radnog staža

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Netom nakon što je otvorio bolovanje, Dragan Šafradin 3. veljace dobio je otkaz. Osam mjeseci, veli on, radio je kao brodomonter za kooperantsku tvrtku Dumis, registriranu u Zagrebu, a u vlasništvu Ivice Dumancica, koja je poslove dobivala posredstvom Uljanikovog kooperanta. Dakle, posao je od Uljanika do konacnog izvršitelja stizao preko dva posrednika.

Prema pricanju Šafradina, od samog pocetka bilo je problema s poslodavcem. Dva i pol mjeseca ulazio je u Uljanik s iskaznicom na tude ime, a u tome, kako tvrdi, nije bio usamljen slucaj. Znaju li u Uljaniku za takvu praksu, pita se on, i hoce li nešto poduzeti?

"Prakticki sam u Uljanik ulazio na crno", veli. Placa je gotovo uvijek kasnila, a poslodavac Dumancic se pravdao da nije niti njemu placeno. Tek na svoje inzistiranje dobio je placu za prosinac prošle godine, a za sijecanj još ništa.

Stigla je samo radna knjižica, i to poštom. Zapravo je na taj nacin i doznao da je dobio otkaz. Jedno od vecih neugodnih iznenadenja je spoznaja da mu nije uplacen doprinos za mirovinsko svih proteklih osam mjeseci, koliko je radio kod toga poslodavca.

Ne može vjerovati da hrvatski zakoni toleriraju takve poslodavce. Otišao je kod inspektorice rada te u odvjetnicki ured, gdje je zatražio i pravnu zaštitu. Prema savjetu inspektorice, podnio je poreznu prijavu s IP obrascem na kojem se vidi da nije uplacena niti kuna poreza i doprinosa. Ocekuje da ce porezna uprava automatizmom pokrenuti postupak prema takvom poslodavcu.

Šafradin dodaje da nekim njegovim kolegama isti poslodavac duguje novac za sate odradene još u kolovozu. I drugi su radnici prošli isto ili još gore. Stoga želi upozoriti i javnost na svoje iskustvo, kako se radnici u potrazi za poslom ne bi dali prevariti kod ovog i slicnih poslodavaca. Takvi obicno objave oglas u Butigi, a vrlo cesto radnike samo izigraju. Savjetujem svima da provjere kod kakvog ce poslodavca raditi.

Njegovo iskustvo je tim gorce što je slicno prošao i u Italiji. Tri godine radio je legalno sa svim papirima kod poslodavca, poduzeca iz Hrvatske koje radi u Italiji, a nije mu uplacen staž. Nakupilo mi se toga previše, zakljucuje on.

Pokušali smo nekoliko dana u više navrata kontaktirati poslodavca Ivicu Dumancica, koji navodno živi u Rijeci, ali bezuspješno.

Slobodan Kapor, pravnik u Savezu samostalnih sindikata, veli da u slucaju kada radnicima nisu uplaceni porezi i doprinosi Porezna uprava treba prema poslodavcu poduzeti mjere sukladno zakonu kako bi se naplatili sva davanja prema radnicima i državi.


Podijeli: Facebook Twiter